//19 Σεπτεμβρίου 1949 – Εννιά άτομα από το Άργος Ορεστικό σκοτώνονται από νάρκη – Συγκλονιστική μαρτυρία – ΒΙΝΤΕΟ

19 Σεπτεμβρίου 1949 – Εννιά άτομα από το Άργος Ορεστικό σκοτώνονται από νάρκη – Συγκλονιστική μαρτυρία – ΒΙΝΤΕΟ

Spread the love

Αναμνήσεις γεμάτες, πόνο, δάκρυα, στιγμές εφιαλτικές ζωντανεύουν ξανά σήμερα 71 χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα, που εννιά άνθρωποι, ξεκινούν μαζί με πολλούς άλλους, από το Άργος Ορεστικό για να τιμήσουν τον Παύλο Μελά στον τόπο που έπεσε ηρωικά για την Μακεδονία, αλλά μια νάρκη, τους κόβει το νήμα της ζωής, οδηγόντας τους στο θάνατο με φρικτό τρόπο.

Συμπληρώνονται φέτος 71 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 19ης Σεπτεμβρίου 1949 κατά την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο λίγο έξω από χωριό Γάβρος, διακεκριμένοι νέοι και νέες από το Άργος Ορεστικό, μετά από έκρηξη νάρκης στο στρατιωτικό αυτοκίνητο που επέβαιναν και τους μετέφερε στο χωριό Μελάς, προκειμένου να παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις του Μακεδονικού Αγώνα και της θυσίας του ήρωα Παύλου Μελά .

Την αποτελούσαν Οδηγοί-πρόσκοποι και εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και του γυμνασίου Άργους Ορεστικού, ορμώμενοι από αγνά πατριωτικά αισθήματα. Η μετάβαση των μαθητών έγινε κατόπιν υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς τους.
Η πομπή ξεκίνησε το πρωϊνό της 19 Σεπτεμβρίου από την Κεντρική πλατεία. Επιβιβαστήκαν σε τρία «Τζαίημ» δηλ. στρατιωτικά οχήματα τα οποία θα τους μετέφεραν στο χώρο των εκδηλώσεων. Ήταν όλοι τους νεαρά άτομα, νέοι και νέες γεμάτοι ζωή, γεμάτοι ελπίδα για το μέλλον, μετά από την λήξη της κατοχής και του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου.

Από σχετικές μαρτυρίες ατόμων τα οποία συμμετείχαν τότε στην επίσκεψη υπό την ιδιότητα του μαθητού πληροφορούμαστε ότι κάποιοι τυχεροί, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν επιβιβάστηκαν στα στρατιωτικά οχήματα. Ενας εξ αυτών ο δάσκαλος μετέπειτα Χρυσόστομος Παπασταύρος, λόγω καθυστερημένης άφιξης του, άλλος δε, ο Μητρούσης Ευάγγελος, ενώ μετέβη στην πλατεία, απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή από τον πατέρα του.

Δυστυχώς  τους υπόλοιπους η μοίρα τους επιφύλαξε μία τραγική εξέλιξη.

Τα στρατιωτικά οχήματα τα οποία κινούνταν εν πομπή, έξω από τον σημερινό Νέο Οικισμό Γάβρου, λόγω της διέλευσης άλλων οχημάτων, παρέκκλιναν της πορείας τους, δια να προσπεράσουν τα ακολουθούντα οχήματα, με αποτέλεσμα να πατήσουν πάνω σε νάρκη. Τα δύο πρώτα οχήματα διήλθαν ασφαλή, ενώ το τρίτο στο οποίο  εξερράγη η νάρκη,  ανεφλέγη  σκορπώντας τον όλεθρο στους επιβαίνοντας νέους και νέες της πόλης μας.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Πλήθος νέων  με εγκαύματα και σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά δυστυχώς, το χειρότερο από όλα, ήταν ότι, το γεγονός της ανάφλεξης του οχήματος, είχε ως συνέπεια να βρουν οικτρό θάνατο πολλοί νέοι και νέες της πόλης μας.

Η μαρτυρία της 12χρονης τότε Αναστασίας.

Ανάμεσα στα άτομα που επιβιβάζεται στο στρατιωτικό όχημα, ήταν η τότε μόλις 12 ετών Αναστασία Τσινικλίδου-Χουσμεκερίδου. Με δάκρυα στα μάτια, παρακαλεί τη μητέρα της Γεσθημανή να την πάρει μαζί της. Εκείνη, λες και ήξερε κάτι, αρνείται πεισματικά να την πάρει μαζί της. Τελευταία στιγμή επεμβαίνει ο πατέρας της και τελικά μπαίνει στο μοιραίο Τζέημς, όπου λίγα λεπτά αργότερα θα ξετυλιχθεί το πλέον τραγικό γεγονός! Το τζέημς, βγαίνοντας λίγο από το δρόμο, πατά νάρκη, η οποία σκορπά όλοθερο και θάνατο! Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίοων 8 αργείτες και ο οδηγός του οχήματος σκοτώνονται! Η 83χρονη σήμερα Αναστασία, με πολλά και σοβαρά τραύματα καταφέρνει να επιζήσει και είναι η μόνη, χάρη στην τότε μικρή της ηλικία, επιζήζησα μέχρι και σήμερα, ακόμα και ανάμεσα από εκείνους που επίσης επέζησαν του συμβάντος, αλλά πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή.

Με ανοιχτές, στην κυριολεξία, ακόμα πληγές στην ψυχή και στο σώμα, η κα Αναστία, με δύναμη ψυχής, μας περιγράφει όλο το τραγικό συμβάν, το οποίο έζησε. Οι τραγικές αναμνήσεις της, εκτός του ότι συγκλονίζουν, κάνουν πολλές φορές και την ίδια να σταματά την διήγηση της. «Είναι σαν να ζω και τώρα» μας λέει, ενώ μας αφηγείται πως 5 άτομα κηδεύτηκαν ταυτόχρονα στο Άργος Ορεστικό!

Η κα Αναστασία, παρά τα τραύματα ψυχής και σώματος, ευτύχησε να δημιουργήσει οικογένεια και να αποκτήσει παιδιά και εγγόνια! Μας μιλά δε με λεποτμέρειες, για το φοβερό γεγονός που σημάδεψε για πάντα τη ζωή της, στερούμενη την μητέρα της σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, πληροφορούμενη 9 μήνες μετά τον θάνατο της, αφού η ίδια νοσελυτόταν στην τότε κλινική Ζάχου.

Μνημόσυνο

Αύριο Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, θα τελεσθεί Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 9 αθώων θυμάτων, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί Τρισάγιο, στον τόπο της τραγωδίας, όπου πλέον υπάρχει νέο περικαλλές μνημείο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 


Spread the love