//Άγρια ομορφιά: Ανάβαση στον Σμόλικα από το μονοπάτι Ο3 – ΒΙΝΤΕΟ

Άγρια ομορφιά: Ανάβαση στον Σμόλικα από το μονοπάτι Ο3 – ΒΙΝΤΕΟ

Spread the love

Δείτε ένα πανέμορφο βίντεο με ανάβαση στον όρος Σμόλικα, από την Αγίας Παρασκευή και το μονοπάτι O3. Το βίντεο εκτός από την ομορφιά του τοπίου μας δίνει και πληροφορίες για την ανάβαση.

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου

Ευχαριστούμε πολύ τον Lone Hiker για την παραχώρηση του βίντεο, ο οποίος αναφέρει:

Ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα, Γέρος 2637μ και στην Δρακόλιμνη στα 2150μ, ακολουθώντας το μονοπάτι Ο3 από το χωριό Αγιά Παρασκευή Ιωανίννων. Η διάρκεια της πεζοπορίας ήταν 12ώρες (κάναμε και ένα λάθος που μας κόστισε σε χρόνο και απόσταση ) με τις στάσεις ενώ καλύψαμε πείπου 24 χλμ και 1600μ περίπου θετικής υψομετρικής. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα σε πανέμορφα δάση Μαυρόπευκων ενώ ψηλότερα τη θέση τους παίρνουν τα εντυπωσιακά ρόμπολα (λευκή Πεύκη). Η διαδρομή είναι αρκετά απαιτητική σε σχέση με την αντίστοιχη από το καταφύγιο. Οι υπέροχες εικόνες απίστευτης ομορφιάς που μας χάρισε το βουνό αξίζαν τον κόπο μας. Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδος με ψηλότερη κορυφή τον Γέρο 2631μ. Άλλες ψηλές κορυφές είναι η Μόσια 2600μ , μικρή Μόσια 2554μ , Μπογντάνι 2236μ, Μισοράχη 2217μ. Συνορεύει με τα βουνά Γράμμος, Τύμφη, Βασιλίτσα, Τραπέζίτσα και Ταμπούρι.

ΒΙΝΤΕΟ Lone Hiker

Spread the love