//Ανακοινώνονται μέτρα για οπαδική βία: Τέλος στις αναστολές ποινών – Οι λέσχες μπαίνουν στα γραφεία των ΠΑΕ

Ανακοινώνονται μέτρα για οπαδική βία: Τέλος στις αναστολές ποινών – Οι λέσχες μπαίνουν στα γραφεία των ΠΑΕ

Spread the love

Μια σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας θα ανακοινώσει σήμερα στις 11:30 μια τριάδα υπουργών (Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Τσιάρας, Λ. Αυγενάκης) στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Αλκή στη Θεσσαλονίκη προ ημερών.

 

Ο πρώτος άξονας παρεμβάσεων έχει να κάνει με τις αθλητικές λέσχες, δηλαδή τους συνδέσμους των οπαδών, όπου η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει τις ομάδες υπεύθυνες όχι απλά για τη αδειοδότηση, αλλά και για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, κεντρική ιδέα θα είναι η ενσωμάτωση των λεσχών στα γραφεία των ΠΑΕ και των ΚΑΕ. Πρακτικά, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η λέσχη των οπαδών θα πρέπει να έχει έδρα, εκεί όπου είναι τα γραφεία της εκάστοτε ομάδας. Πρακτικά, έτσι τα μέλη των λεσχών θα είναι υπό την άμεση εποπτεία των ομάδων, μοντέλο που ακολουθείται και στη Μεγάλη Βρετανία

Aναμένεται να υπάρξει και ένα ψηφιακό μητρώο μελών των λεσχών, για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία τους, με κεντρικό προαπαιτούμενο να έχει κανείς λευκό ποινικό μητρώο και να μην έχει καταδικαστεί για αδικήματα οπαδικής βίας. Με άλλα λόγια, επιχειρείται να μπει τέλος στους «ποινικούς» συνδεσμίτες.

Οι σύλλογοι, πάντως, δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, σε περίπτωση παραβιάσεων, όπερ και ήταν η βασική ένσταση των ομάδων. Θα προβλέπονται, όμως, αυστηρά διοικητικά πρόστιμα και οι τιμωρίες θα είναι κλιμακωτές, με τιμωρία της έδρας και της εξέδρας των οργανωμένων οπαδών ως και οριστική της σφράγιση.

 

Τέλος στις αναστολές

Παρεμβάσεις θα γίνουν και από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως προς το ποινικό πλαίσιο. Αρχικά, το ιδιώνυμο επεκτείνεται σχεδόν οριζόντια και έτσι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολή σε ποινές που συνδέονται με αδικήματα αθλητικής βίας. Ακόμα, θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι, σε περίπτωση που δικάσιμοι αναβάλλονται. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προανατολίζεται και στην αύξηση των ανώτατων ποινών για ανάλογα αδικήματα ως τα 5 χρόνια, ενώ θα μπει και «φρένο» στις κουκούλες που φορούν πολλοί οπαδοί στα «πέταλα» των οργανωμένων και ουσιαστικά παροπλίζουν τις κάμερες στα γήπεδα.

 

Κατά πληροφορίες του protothema.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν επεξεργαστεί και μια παρέμβαση-έκπληξη σε αυτό το σκέλος του σχεδιασμού, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα.

 

Συντονισμός από «ανώτατο» της ΕΛ.ΑΣ.

Στο σκέλος των κατασταλτικών παρεμβάσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να υπογραμμίσει ότι, ως τώρα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας με την άμεση διαλεύκανση των εγκλημάτων που σχετίζονται με την οπαδική βία. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πάνω από 500 έλεγχοι σε λέσχες οπαδών και θα ανακοινωθούν σωρευτικά στοιχεία ως προς το πόσες λειτουργούσαν παράνομα και έκλεισαν, ενώ θα σταλεί εκ νέου μήνυμα πως όποια λέσχη δεν εναρμονιστεί με τις νέες προβλέψεις, θα αντιμετωπίζει το λουκέτο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της κάμερας σε όλα τα γήπεδα, χωρίς εξαιρέσεις, από τη νέα αγωνιστική περίοδο, με το υφυπουργείο Αθλητισμού να καλείται να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την ύπαρξη κάμερας στο γήπεδο. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να ανακοινώσει ότι ένα ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει συντονιστικό και εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του πλαισίου που σχετίζεται με την οπαδική βία. Μένει να φανεί ποιο θα είναι αυτό, μιας και η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε περίοδο κρίσεων και ανακατατάξεων με ορίζοντα το τέλος Μαρτίου.

 

Πηγή protothema.gr


Spread the love