//Ανοικτή επιστολή στον Περιφερειάρχη: να διακοπεί η διαβούλευση για το Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης

Ανοικτή επιστολή στον Περιφερειάρχη: να διακοπεί η διαβούλευση για το Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης

Spread the love

Κύριε Περιφερειάρχα Δυτικής Μακεδονίας,

Το απόγευμα της 2/10/2020 η κυβέρνηση έθεσε σε «δημόσια διαβούλευση» κείμενο με τίτλο «Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών», με 2 Παραρτήματα. Η «διαβούλευση» λήγει το απόγευμα της 10/11/2020. Ωστόσο από τις 16/10/2020 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, η κυβέρνηση έθεσε την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου για την πανδημία. Παράλληλα, από τις 23/10/2020 τίθεται στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Μια ματιά στο δικτυακό τόπο της «δημόσιας διαβούλευσης» δείχνει πως τα σχόλια είναι ελάχιστα και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας είτε δεν έχουν καταθέσει ακόμα τις απόψεις τους είτε δεν είναι καν ενήμεροι πως υπάρχει «διαβούλευση» σε εξέλιξη. Με τα δυο τρίτα του πληθυσμού της ΠεριφέρειαςΔυτικής Μακεδονίας σε «λοκντάουν» κατά τη διάρκεια της «διαβούλευσης», είναι προφανές πως οι πολίτες ενδιαφέρονται για το πώς θα επιβιώσουν σήμερα, άμεσα,δεν προλαβαίνουν καν να σκεφθούν το πώς θα επιβιώσουν στην περιοχή από το 2023.

Για το λόγο αυτό προτείνω να ζητήσετε από την κυβέρνηση την άμεση αναστολή της «διαβούλευσης» και να επανέλθει το 2021, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας,σε πιο κατάλληλο χρόνο, με καλύτερη ενημέρωση των πολιτώνκαιμεγαλύτερη διάρκεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πολίτες δικαιούμαστε να θεωρήσουμε τη «διαβούλευση»ως προσχηματική.

 

Με τιμή,

(υπογραφή)

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής ΔιαβούλευσηςΠεριφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010


Spread the love