//Από σήμερα αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού

Από σήμερα αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού

Spread the love

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή. Με τεράστια ικανοποίηση υποδέχθηκε το συγκεκριμένο νόμο ο Παννελήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή αναμένεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών αποτελούσε επί χρόνια πρόβλημα, καθώς ο κόσμος συχνά χωρίς ουσιαστικό λόγο αγόραζε φάρμακα που ενδεχομένως να μην κάνουν καλό στην υγεία του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) κατέγραψε διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ.

Γι΄ααυτό το λόγο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Έτσι, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του σε ανακοίνωση του καθώς όπως ανέφερε από «σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί».

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ συμπλήρωνε το εξής: «Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας».

Από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.


Spread the love