//ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θυρανοίξια νέου Ιερού Ναού στη Γράμμουστα παρουσία Αλκ. Στεφανή

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θυρανοίξια νέου Ιερού Ναού στη Γράμμουστα παρουσία Αλκ. Στεφανή

Spread the love

Λίγα χρόνια μετά τα λαμπρά εγκαίνια του Ιστορικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην μαρτυρική Γράμμουστα, είναι έτοιμος και ο δεύτερος Ιερός Ναός, ο οποίος οικοδομήθηκε στην περιοχή, όπου όταν η κοινότητα βρισκόταν στην ακμή της, βρισκόταν η Εκκλησία της Αγίας Παρσκευής, στο όνομα της οποίας αφιερώθηκε και πάλι ο νέος Ιερός Ναό, αλλά φυσικά κατά πολύ μικρότερος και από τον παλιό που καταστράφηκε, αλλά και από αυτόν της Παναγίας.

Μάλιστα και μετά τις τελευταίες εναντικές εργασίες, ο γραφικός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στην πλαγιά της Γράμμουστας, είναι έτοιμος προκειμένου να τελεσθούν τα Θυρανοίξια, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 1η Αυγούστου.

Παρών κατά την τελετή των Θυρανοίξιων, θα είναι και ο υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος τρέφει τεράστια αγάπη για την περιοχή και ως Αρχηγός του ΓΕΣ είχε παραστεί και στα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Παναγίας.

Τον θεμέλιο λίθο στον νέο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής της Γράμμουστας, είχε θέσει ο μακαριστός και πολυαγαπημένος Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ, ο οποίος επιθυμούσε να αποπαιρατωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να τελέσει τα Εγκαίνια του. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε, αφού ο Θεός θέλησε να τον έχει κοντά του! Το όνομα του όμως θα είναι για πάντα συνδεδεμένο και με αυτό τον Ιερό Ναό της Γράμμουστας, που τόσο αγαπούσε ως στοργικός ποιμένας!

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις τελευταίες εργασίες και την πρόσκληση για τα Θυρανοίξια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Σας προσκαλούμε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στην τελετή Θυρανοιξίων του νέου παρεκ.της Αγίας Παρασκευής Γράμμουστας, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα:

1 Αυγούστου

Κυριακή

7.00-10.30π.μ

 

 

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία με το

Σεβ.Μητρ.Γρεβενών

κ.κ Δαβίδ

11.00-11.15π.μ θυρανοίξια παρεκ.Αγ.Παρασκευής

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας σε κάποια από τις ακολουθίες

 

Εκ της Εκ. Επιτροπής

Τι είναι τα Θυρανοίξια

Τα Θυρανοίξια είναι μια ακολουθία που τελείται μπροστά στην κλειστή δυτική πύλη του ναού, προκειμένου αυτός να παραδοθεί στη λατρεία του Θεού.

Ακολουθία Μικρού Αγιασμού με εμβόλιμα από την ακολουθία των Εγκαινίων (απολυτίκια, αναγνώσματα κ.α.), ευχή από τον Αρχιερέα και το γνωστό «Ἄρατε πύλας», άνοιγμα θυρών και επίσημη είσοδος στο ναό ραντίζοντας με αγιασμό.

 


Spread the love