//Άρχισαν οι διαρροές ονομάτων για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Πότε θα γίνουν εκλογές

Άρχισαν οι διαρροές ονομάτων για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Πότε θα γίνουν εκλογές

Spread the love

Πριν καλά-καλά στεγνώσουν τα δάκρυα (αν στεγνώσουν) των Καστοριανών και πριν συμπληρωθούν έστω 9 ημέρες από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, άρχισαν οι διαρροές ονομάτων για τον πιθανό διάδοχό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του εκκλησιαστικού ιστοτόπου ενημέρωσης ekklisiaonline.gr, το οποίο δεν επικαλείται καν πηγές για το ρεπορτάζ του, υποστηρίζει ότι για τη χηρεύουσα Μητρόπολη Καστοριάς, προορίζεται ο Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με πλούσια δράση και εξαιρετικό έργο, όπως υποστηρίζει το άρθρο. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής προορίζεται για την επίσης χηρεύουσα Μητρόπολη Λαγκαδά. Μάλιστα, ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης φέρει το όνομα του Καστοριανού Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου (όπως αναφέρει το άρθρο είναι και συγγενείς εκ πατρός), που αγιοκατάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ditikostipos.gr, παρότι ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας, τα ονόματα που έχουν ακουστεί εις διαδοχήν του ακαταπόνητου εκλιπόντος Ιεράρχη της Καστοριάς, είναι πολλά! Θεωρούμε σωστό και φρόνιμο να μην μπούμε στην διαδικασία αναφοράς ονομάτων, ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε 9 ημέρες από την ημέρα που η Καστοριανή γη «αγκάλιασε» το αγιασμένο σώμα του κεκοιμημένου Δεσπότη μας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η αναφορά του συγκεκριμένου και μόνο ονόματος απέχει πολύ της πραγματικότητας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι το πρόσωπο που αναφέρει το άρθρο δεν είναι άξιο.

Πότε θα γίνουν εκλογές νέων Μητροπολιτών

Ούτε καν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν είναι σε θέση τούτη τη στιγμή να απαντήσει για το πότε θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων Μητροπολιτών, δηλαδή για την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά και την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς. Αυτό οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την εκλογή νέου Μητροπολίτη θα πρέπει να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (δηλαδή οι 78 Μητροπολίτες) για να ψηφίσουν νέο Μητροπολίτη. Φυσικά, για να συμβεί αυτό στην παρούσα φάση, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, κάτι που δεν είναι εφικτό στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Μονή Πετράκη στην Αθήνα. Για να συγκληθεί η Ιεραρχία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υπάρχει χώρος ικανός, ώστε οι 78 Ιεράρχες να έχουν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους για την τήρηση των μέτρων. Φυσικά, αρχιερατικές εκλογές εξ αποστάσεως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Επομένως, για να αναδειχθούν τα νέα πρόσωπα που θα καλύψουν τις κενές θέσεις των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά και Καστοριάς, θα πρέπει να συγκληθεί η Ιεραρχία και να προχωρήσει σε εκλογές. Όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, καθώς δεν αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Άρα, οποιαδήποτε προσέγγιση σε ονόματα αυτήν την ώρα, εκτός από εσφαλμένη, αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων για τους εκλεκτούς κάποιων!

Και ποιος δεν θα ήθελε την Καστοριά

Αν και ακριτική η Μητρόπολη Καστοριάς, δεν παύει, λόγω της ιστορίας της και του πνευματικού της πλούτου, που ανέδειξε με το τεράστιο έργο του ο κεκοιμημένος κυρός Σεραφείμ στα 24 χρόνια της ποιμαντορίας του, να έχει δημιουργήσει πολλούς «μνηστήρες» που ορέγονται να δουν τον εαυτό τους στον θρόνο της Καστοριάς.

Άλλωστε πρόκειται για μια άκρως οργανωμένη Μητρόπολη, με Φιλόπτωχα Ταμεία, Σχολές, Ραδιοφωνικό Σταθμό, Κατηχητικά, Κατασκηνώσεις, ποιμαντικό έργο και διακονία και πολυάριθμες άλλες πτυχές, που προστίθενται στα όσα θεάρεστα δημιούργησε με το πολυσχιδές έργο του ο μακαριστός Σεραφείμ. Ανέδειξε ότι βρήκε και δημιούργησε εκ βάθρων πολλά περισσότερα, όλα για την υπηρεσία και τη σωτηρία των ανθρώπων! Το μνημειώδες αυτό έργο του στα 24 χρόνια της αρχιερατείας του, αν ποτέ παρουσιαστεί σε κάποιο βιβλίο, τότε αυτό θα πρέπει να έχει περίπου 8.760 σελίδες, όσες δηλαδή και οι μέρες της ποιμαντορίας του, αφού κάθε μέρα ήταν και ένα έργο!

Ποιος, λοιπόν, δεν θα ήθελε να έχει μια τέτοια Μητρόπολη που με κόπους και θυσίες «έχτισε» ο μακαριστός Σεραφείμ; Όμως, είμαστε βέβαιοι πως, όταν με το καλό έρθει ο καιρός των εκλογών, τότε θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα για πρόσωπα και ονόματα, ελπίζοντας ότι η Ιερά Σύνοδος, στην οποία ο μακαριστός Σεραφείμ έχαιρε βαθιάς εκτιμήσεως, θα «ζυγίσει» καλά όλα όσα απαιτούνται, ώστε να εκλέξει πραγματικά άξιο διάδοχο για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, η οποία πονά πολύ από την πρόσφατη κοίμηση του πολυαγαπημένου πνευματικού της πατέρα κυρού Σεραφείμ.


Spread the love