//Άργος Ορεστικό: Ανακοίνωση του συλλόγου «ΣΜΙΞΗ» για τα έργα στο δασάκι

Άργος Ορεστικό: Ανακοίνωση του συλλόγου «ΣΜΙΞΗ» για τα έργα στο δασάκι

Spread the love

Το άλσος του Άργους Ορεστικού, ήταν, είναι και θα είναι σημείο αναφοράς. Ποιος δεν έχει όμορφες αναμνήσεις από το δασάκι; Σχολικές εκδρομές, εξορμήσεις, ομαδική και ατομική άθληση; Περίπατοι, βόλτες, χαλάρωση;

Για μερικά χρόνια οι πολίτες της περιοχής είχαν ξεχάσει την ύπαρξή του. Ίσως σε αυτό συνέβαλε και η μακροχρόνια εγκατάλειψή του. Με σκοπό να αναδυθούν αυτές οι αναμνήσεις, αλλά και να γεννηθούν καινούργιες, ιδρύθηκε ο Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος ΣΜΙΞΗ. Με καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα και με δεκάδες υποστηρικτές κάθε ηλικίας η ΣΜΙΞΗ έδωσε στο δασάκι ξανά ζωή, και παρέδωσε έναν διαφορετικό τόνο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τον Δεκέμβρη του 2019 δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Άργους Ορεστικού (Διαβάστε σχετικά εδώ: http://www.argosorestiko.gr/2…/1930-2019-12-05-14-02-09.html), μέσω του οποίου ενημερώθηκαν οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς για το έργο «διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα από την περιοχή του δασυλλίου μέχρι τη Σκάλκη».

Ο Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος «ΣΜΙΞΗ» με έδρα το Άλσος του Άργους Ορεστικού, ουδέποτε ενημερώθηκε από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου, αλλά ούτε και του αναδόχου για την πορεία εξέλιξης του έργου και του χρόνου υλοποίησής του.

Η πρώτη ενημέρωση έγινε σήμερα 13 Ιουλίου 2020 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μετά από δική μας πρωτοβουλία.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες υλοτόμησης κατά μήκος του Δασυλλίου.

Σε άτυπη ενημέρωση που είχαμε από τον υπεύθυνο του δασικού συνεταιρισμού που έχει αναλάβει ένα μέρος της υλοτόμησης, μας είπε ότι θα υπάρχει ριζική αποψίλωση όλων δέντρων (περίπου 4.000) κατά το μήκους του έργου και 40 περίπου μέτρων από την κοίτη του ποταμού.

Ως Σύλλογος και πολίτες λοιπόν διερωτόμαστε:

• Κρίνεται απαραίτητη η ριζική αποψίλωση τόσων πολλών δέντρων κατά μήκος του ποταμού;
• Πόσο καιρό θα κρατήσουν οι εργασίες υλοτόμησης;
• Όταν τελειώσουν οι εργασίες υλοτόμησης μπορεί να δοθεί μέρος τους δάσους στους πολίτες ;
• Πότε ξεκινάει εργασίες η ανάδοχος εταιρεία και τι θα συμβεί στην τριετία υλοποίησης του έργου;
• Μήπως θα πρέπει να γίνει μία ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για ένα τόσο σημαντικό έργο;

Λόγω του γεγονότος ότι το Άλσος του Άργους Ορεστικού θα παραμένει κλειστό εξαιτίας των άνωθεν εργασιών και λόγω του ότι η ανάδοχος εταιρία και οι Περιβαλλοντολογικοί Σύλλογοι, επιβάλλεται να βρίσκονται επί καθεστώς συνεργασίας όταν τα έργα αφορούν ή επεμβαίνουν στο περιβάλλον αιτούμαστε τη συνεχή ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου από τον εκάστοτε ανάδοχο αλλά και από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Ο Σύλλογος ΣΜΙΞΗ, οδεύετε στην απραγία καθώς του στερούν το αντικείμενο των εργασιών του. Είναι ένας Σύλλογος που αγαπήθηκε και έδωσε τα μέγιστα για να επιστρέψουμε όλοι μαζί στη φύση. Στη φύση που αγαπάμε και φροντίζουμε.
Για να μείνουμε ενεργοί σαν πολίτες και σαν σύλλογος περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς τα αυτονόητα.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου «ΣΜΙΞΗ»


Spread the love