//Άργος Ορεστικό: Αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης – Τι απαντά ο δήμος στον Δυτικό Τύπο

Άργος Ορεστικό: Αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης – Τι απαντά ο δήμος στον Δυτικό Τύπο

Spread the love

Τις μέρες αυτές οι δημότες του Άργους Ορεστικού, έλαβαν τους λογαριασμούς, για την ύδρευση και την αποχέτευση, από την ανάλογη υπηρεσία του δήμου Άργους Ορεστικού!

Αρκετοί πολίτες, έχουν εκφράσει παράπονα για  αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού, που αναγράφεται στους λογαριασμούς, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που απευθύνθηκαν στο δήμο,  για να διατυπώσουν το παράπονο τους είτε για να ζητήσουν εξηγήσεις.

Για το ζήτημα ο ditikostipos.gr απευθύνθηκε στον δήμο Άργους Ορεστικού, στον οποίο θέσαμε το θέμα ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Για το θέμα μας μίλησε ο κ. Δαμιανός Σαμαράς, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Οικονομικού Τμήματος του δήμου. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι η πρώτη αύξηση που γίνεται στα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης μετά από εννιά χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, ο Δήμος Άργους Ορεστικού κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, να μειώνει στο ελάχιστο δυνατό τα έξοδα, ώστε να αντισταθμίζει το έλλειμμα που υπήρχε σε σχέση με τα έσοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα απολογιστικά στοιχεία του 2018, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε διαφορά της τάξης των 200.000 € (εισπραχθέντα: 730.000 € και έξοδα: 919.000 €).

Το 2019 τα δεδομένα δυσκόλεψαν ακόμη παραπάνω, καθώς η ΔΕΗ με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέβαλλε αύξηση 20% στα τιμολόγιά της και παράλληλα κατήργησε την έκπτωση 15% που έδινε σε όσους αποπλήρωναν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς της. Επιπλέον, σταμάτησε το ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εξασφάλιζε στους συνεπείς Δήμους, όπως ο δικός μας, επιπλέον έκπτωση 10%. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά δημιούργησαν ανελαστικές δαπάνες, αυξημένες κατά 45% (20%+15%+10%) στην καταβολή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση τελών που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της υπηρεσίας μας, ήταν δυστυχώς επιβεβλημένη για να μπορέσει ο Δήμος να καλύψει τη διαφορά, όπως άλλωστε επιβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός που αφορά στην υπηρεσία ύδρευσης (βλέπε εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑΑ 2/2077/14-1-2015).

Παράλληλα, η υπηρεσία μας καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να βελτιώσει  την εισπραξιμότητά της. Ήδη, η προσπάθεια αυτή πήγαινε πολύ καλά, εξασφαλίζοντας ρυθμίσεις παλαιών οφειλών, οι οποίες αναμένονταν να αποδώσουν έσοδο της τάξεως των 150.000 € ετησίως. Δυστυχώς, λόγω της γενικότερης κατάστασης (COVID-19, οικονομική δυσπραγία), το ποσό αυτό πλέον είναι επισφαλές.

Θα πρέπει βέβαια να διευκρινίσουμε και για τι ποσοστά αυξήσεων μιλάμε αλλά και ποιους αφορούν.  Οι κατηγορίες λοιπόν τιμολόγησης στην κατανάλωση νερού, στην πόλη του Άργους Ορεστικού είναι τρεις (οι υπόλοιπες Κοινότητες έχουν ενιαία τιμολόγηση, ανεξάρτητη δηλαδή από την κατανάλωση, γεγονός που αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους της επικράτειας):

-1η κατηγορία: από 1 έως 200 κυβικά. Αφορά το 90% των καταναλωτών της πόλης με αύξηση μόλις 9 λεπτά το κυβικό.

-2η κατηγορία: από 201 έως 400 κυβικά. Αφορά το 7,5% των καταναλωτών της πόλης με αύξηση 35 λεπτά το κυβικό και

-3η κατηγορία: από 401 και άνω. Αφορά το  2,5% των καταναλωτών της πόλης με αύξηση 77 λεπτά το κυβικό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τόσο η τελευταία κατηγορία στην οποία υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση, όσο και η δεύτερη κατηγορία, αφορούν σε καταναλώσεις επαγγελματικής κυρίως χρήσης και όχι ατομικής και ως εκ τούτου οφείλουν να έχουν διαφορετική τιμολόγηση.

Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία, η υπηρεσία διαπίστωσε και κάτι ακόμη.  Συμπολίτες μας οι οποίοι διαμένουν σε οικοδομές με πολλά διαμερίσματα, δεν έχουν δηλώσει χωριστά στον Δήμο τις παροχές τους. Έτσι, η συνολική κατανάλωση από μια πολυκατοικία, για παράδειγμα πέντε διαμερισμάτων, τιμολογείται σε έναν λογαριασμό! Οι ένοικοι αυτών των διαμερισμάτων, μέχρι πρότινος, μοιράζονταν ένα και μοναδικό πάγιο ύδρευσης και αποχέτευσης (30 €), “γλιτώνοντας” αυτό που αντιστοιχούσε στο κάθε διαμέρισμα. Με την αύξηση λοιπόν που αποφασίστηκε, αυτό αποκαλύφθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση σε κυβικά, η οποία δεν δικαιολογείται από την οικιακή χρήση, λόγω της μετάβασης της τιμολόγησης στην τρίτη και ανώτατη κατηγορία.

Τέλος να υπογραμμίζουμε ότι σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες και τις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι Κ.Ε.Α. ο Δήμος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και δικαιοσύνη, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Σε σχέση όμως με αυτούς που δεν πληρώνουν, ενώ αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα,  ο Δήμος επιβάλει αυτά που προβλέπει ο κανονισμός ύδρευσης, δηλαδή διακοπή υδροδότησης.

 


Spread the love