//Άργος Ορεστικό: Τι σημαίνει ο «Φάρος» που έχει το Gentleman’s House – Η μεγάλη ιστορία του και συμβολισμοί!

Άργος Ορεστικό: Τι σημαίνει ο «Φάρος» που έχει το Gentleman’s House – Η μεγάλη ιστορία του και συμβολισμοί!

Spread the love

Το Άργος Ορεστικό πρέπει να αισθάνεται τυχερό που υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος, για την περιποίηση του άνδρα και μιλάμε για τον μοναδικό χώρο του Gentleman’s House που με πολύ προσοχή έχει επιμεληθεί ο Νίκος Γιούπας.

Σίγουρα αρκετοί θα έχετε παρατηρήσει σε πολλά κουρεία υπάρει ένας φάρος ή κατά το σωστό όρο του «Barber Pole» σε απλά Ελληνικά «μπαρμπέρικου πόλος» που διαθέτει και το Gentleman’s House στο Άργος Ορεστικό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και γένι

Κι πολλοί τον έχουν δει, σε πολλούς αρέσει, είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως ελάχιστοι γνωρίζουν την μεγάλη ιστορία, τους συμβουλισμούς που κρύβει αιώνες τώρα και γιατί είναι ακόμα σημαντικό να γυρίζει!

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, στον «φάρο» που διαθέτει το Gentleman’s House ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή και ας κάνουμε μια βουτιά στη μεγάλη ιστορία του. Η ιστορία του «πόλου του κουρέα»  είναι συνυφασμένη με την ιστορία των κουρέων-χειρουργών κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, όπως και οι άσπρες και κόκκινες λωρίδες που τον στολίζουν…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Οι κουρείς-χειρουργοί ήταν πρακτικοί ιατροί οι οποίοι παρείχαν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και των νεώτερων χρόνων της ιστορίας. Παραδοσιακά, εκπαιδεύονταν μέσω μαθητειών, οι οποίες μπορούσαν να διαρκέσουν έως και 7 χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν βασική εκπαίδευση και μερικοί ήταν ακόμη και αναλφάβητοι.

Οι κουρείς-χειρουργοί και οι χειρουργοί-ιατροί συνυπήρχαν ξεχωριστά έως το 1540 μ.Χ. όταν και ο βασιλιάς Ερρίκος ο VIII τους συνένωσε, μέσω της ίδρυσης της «Εταιρείας Κουρέων-Χειρουργών» (Barber–Surgeons Company). Παρότι όμως ενώθηκαν, οι εντάσεις και προστριβές μεταξύ τους δεν σταμάτησαν έως το 1745, όταν και τελικά διαχωρίστηκαν οριστικά.

Οι κουρείς-χειρουργοί παρείχαν ποικίλες ιατρικές υπηρεσίες για τις κοινότητες τους. Επιπλέον, λόγω των διάφορων κοινωνικών υποβάθρων και των σχετικά φθηνών τιμών τους, απευθύνονταν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων κατά την μεσαιωνική και νεώτερη περίοδο της Αγγλίας.

Κατά συνέπεια, ένα πρόσωπο ήταν πιθανότερο να επισκεφτεί έναν κουρέα-χειρουργό αντί έναν παθολόγο κατά την διάρκεια της ζωής του…!

Τί θα μπορούσε όμως να σας προσφέρει ένας κουρέας-χειρουργός;

Τα καθήκοντα ενός κουρέα-χειρουργού κυμαίνονταν από απλές, καθημερινές εργασίες – όπως να αφαιρούν τις ψείρες από τα κεφάλια των ανθρώπων ή να περιποιούνται και να ξυρίζουν γενειάδες και να κόβουν μαλλιά- έως πιο σύνθετες όπως εξαγωγές δοντιών, εκτέλεση μικρών χειρουργικών επεμβάσεων, και φυσικά αφαιμάξεων.

Αυτή είναι και η υπηρεσία (η αφαίμαξη) που αποτελεί και την επιτομή του μπαρμπέρικου πόλου….

Ο αυθεντικός μπαρμπέρικος πόλος έχει μια χάλκινη σφαίρα στην κορυφή του, που συμβολίζει το δοχείο όπου κρατούσαν τις βδέλλες (για να κάνουν τις αφαιμάξεις) και το δοχείο όπου έπεφτε το αίμα του ασθενή. Ο ίδιος ο πόλος αντιπροσωπεύει την ράβδο που ο ασθενής κρατούσε σφιχτά κατά τη διάρκεια της αφαίμαξης, για να μπορεί να εντοπίζει ο κουρέας ευκολότερα τις φλέβες στο χέρι του. Οι κόκκινες και άσπρες λωρίδες συμβολίζουν τις ματωμένους και καθαρούς επιδέσμους που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια της αφαίμαξης. Όταν η διαδικασία ολοκληρωνόταν, αυτοί οι επίδεσμοι πλένονταν και κρεμιούνταν για να στεγνώσουν πάνω στην ράβδο έξω από το κουρείο…

Και εδώ θα δούμε γιατί πρέπει να γυρίζει

Ο αέρας στριφογύριζε τους επιδέσμους μαζί, σχηματίζοντας το γνωστό σπειροειδές σχέδιο που βλέπουμε στους πόλους των κουρέων σήμερα!!!

Μετά από την ίδρυση της «Εταιρείας Κουρέων-Χειρουργών» το 1540, επιβλήθηκε ένα νομοθέτημα, σύμφωνα με το οποίο οι κουρείς και οι χειρουργοί ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν διακριτές τις υπηρεσίες τους με βάση τα χρώματα του πόλου τους. Από εκείνο το σημείο και μετέπειτα, οι κουρείς χρησιμοποίησαν τους μπλε και άσπρους πόλους, ενώ οι χειρούργοι χρησιμοποίησαν τους κόκκινους και άσπρους πόλους. Σήμερα, μπαρμπέρικοι πόλοι με μπλε, άσπρο και κόκκινο χρώμα συναντώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αυτό έχει μάλλον να κάνει με τα χρώματα της σημαίας αυτού του έθνους παρά με οτιδήποτε άλλο…

Μια άλλη ερμηνεία των χρωμάτων είναι ότι το κόκκινο συμβολίζει το αρτηριακό αίμα, το μπλε το φλεβικό αίμα και το λευκό συμβολίζει τους επιδέσμους.

Οι περιστρεφόμενοι μπαρμπέρικοι πόλοι κινούνται σε μια κατεύθυνση που κάνει το κόκκινο (αρτηριακό αίμα) να εμφανίζεται σαν να ρέει προς τα κάτω, όπως ρέει και στην πραγματικότητα μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Τώρα πιστεύουμε πως είναι πληρώς κατανοητό γιατί Gentleman’s House νιώθει υπερήφανο που διαθέτει έναν τέτοιο φάρο! Και αν σήμερα οι κουρείς δεν έχουν αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες, το σίγουρο είναι πως ο Νίκος Γιούπας ”γιατρεύει” την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση, όσων τον εμπιστεύονται για την περιποιήση της κεφαλής τους… για καλό της κεφαλής τους!


Spread the love