//Διατηρητέους οικισμούς της Σιάτιστας και του Πενταλόφου προσπαθεί να σώσει ο δήμος Βοΐου

Διατηρητέους οικισμούς της Σιάτιστας και του Πενταλόφου προσπαθεί να σώσει ο δήμος Βοΐου

Spread the love

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο της, ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, συνοδεία του βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου, για θέματα που άπτονται του πολιτισμού στην περιοχή του Βοΐου.

Ειδικότερα και όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» ο δήμαρχος Χ. Ζευκλής, στη συνάντηση ο δήμαρχος έθεσε υπόψη της υπουργού το θέμα ανάγκης υλοποίησης παρεμβάσεων σε κτήρια στους διατηρητέους οικισμούς της Σιάτιστας και του Πενταλόφου, όπως και τη δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα χωριά του Βοΐου.

Προτάθηκε, μάλιστα, η υλοποίησης τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Βοΐου, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε κτήρια, είτε σωστικές παρεμβάσεις, είτε παρεμβάσεις ανάδειξης κτηρίων με στόχο την τουριστική αξιοποίησή τους.

Επίσης, αναφέρθηκε στο Αρχοντικό Μανούση, και σε άλλα παρόμοια θέματα, με το υπουργείο να δείχνει την πρόθεσή του να είναι κοντά στην περιοχή, είτε με προγράμματα, είτε με προσωπικό κ.ο.κ.

370.000 ευρώ από τα Ληξιπρόθεσμα

Ωστόσο, ο δήμαρχος Βοΐου, στο πλαίσιο των τετραήμερων επαφών του στην Αθήνα με υπουργεία, είχε σημαντική συνάντηση και με το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα ο δήμος – ο μοναδικός από το νομό όπως τόνισε ο κ. Ζευκλής- θα λάβει 370.000 ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα, χρήματα που θα καλύψουν την μαύρη τρύπα 1.2 εκ. Ευρώ που έχει ο δήμος.

Συνάντηση είχε ο δήμαρχος και στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στο υπουργείο Παιδείας, προωθεί σχετικό αίτημα για να ανοίξει και να λειτουργεί κανονικά, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σιάτιστα, που υπάρχει στα χαρτιά σαν νομικό πρόσωπο ΚΠΑ Βελβεντού – Σιάτιστας, αλλά στη Σιάτιστα δεν λειτουργεί. Εκεί ο δήμος έλαβε την υπόσχεση του υπουργείου ότι θα γίνει.

Απαλλαγή από τα διόδια

Τέλος, για το «καυτό» θέμα των διοδίων, όταν και εφόσον αυτά λειτουργήσουν στην Εγνατία στα όρια της περιοχής τους, ο δήμος έχει υποβάλει στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή σχετικό υπόμνημα, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα των κατοίκων για μη λειτουργία διοδίων στην περιοχή τους ή έστω οι κάτοικοι να απαλλαγούν από την καταβολή του σχετικού τιμήματος.

Πηγή: e-ptolemeos.gr


Spread the love