//Δήμος Καστοριάς: Ενημέρωση και διευκρινήσεις για δήθεν “κόψιμο τοπικής εφημερίδας”

Δήμος Καστοριάς: Ενημέρωση και διευκρινήσεις για δήθεν “κόψιμο τοπικής εφημερίδας”

Spread the love

Με μεγάλη έκπληξη παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι στην τοπική εφημερίδα «ΟΔΟΣ» γράφεται ψευδώς ότι ο Δήμος Καστοριάς «έκοψε την εφημερίδα», επειδή δήθεν του ασκείται «κριτική». Μάλιστα για την πρωτοφανούς αυτή απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η οποία αναδημοσιεύεται συνεχώς και από την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, γίνεται μία αγωνιώδης προσπάθεια να στηριχθεί σε ευφάνταστα πράγματα, συνοδευόμενα με πομπώδεις εκφράσεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως: «δικτατορικές αποφάσεις», «αναχρονισμό τριτοκοσμικού τύπου», «γελοίες και αστήρικτες αντιφατικές δικαιολογίες», «επιχείρηση τιμωρίας», «απώτερος στόχος το φίμωτρο», «πογκρόμ μιας σκοτεινής αντίληψης που παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο τόπος», «πετσόκομμα αναθέσεων καταχωρίσεων» και άλλα φαιδρά.

Το κακό δεν είναι ότι κάποια εφημερίδα μπορεί να έχει τη δική της θεώρηση των πραγμάτων και των καταστάσεων και ενίοτε τους σκοπούς της. Δικαίωμά της είναι και είναι αναφαίρετο. Αυτό όμως που δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να κάνει,  είναι να γράφει ψεύδη και να παραπληροφορεί σκοπίμως ή μη και φυσικά για τους δικούς της λόγους, γραφόμενα τα οποία παρασύρουν δυστυχώς και ανυποψίαστους πολίτες.

Κατά συνέπεια και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας ο Δήμος Καστοριάς, έχοντας υπόψη τα επίσημα έγγραφα και όλη τη σχετική αλληλογραφία (βρίσκονται μάλιστα όλα στην κατοχή της εν λόγω εφημερίδας από τον Ιούλιο του 2020) μεταξύ της συγκεκριμένης εφημερίδας και του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καστοριάς, ενημερώνει τους πολίτες ότι:

Στις 2 Ιουνίου του 2016, έπειτα από σχετική εισήγηση του τότε Προέδρου του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου, αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση ετήσιας συνδρομής για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη κι ενώ υπήρξε και η σχετική εγγραφή της ανάλογης πίστωσης στον προϋπολογισμό του, για τις εφημερίδες ΣΕΝΤΡΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ, ΟΔΟΣ, ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Αριθμός Απόφασης 45/2016).

Με τη λήξη της χρονικής διάρκειας της παραπάνω ετήσιας συνδρομής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2017 και μετά, δεν υπήρξε καμία άλλη εγγραφή πίστωσης, καμία έγκριση ετήσιας συνδρομής και καμία άλλη Απόφαση του αρμοδίου Νομικού Προσώπου για καμία συνδρομή εφημερίδας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς.

 Στις 19 Ιουνίου 2020, εντελώς ξαφνικά, αιφνιδιαστικά και κυρίως εκπρόθεσμα, παρελήφθη από την Υπηρεσία Πρωτοκόλλου του Δήμου Καστοριάς, με Αριθμό Πρωτοκόλλου: 1293/19-6-2020, το Υπ’Αριθμ.: 388/20-12-2019 Τιμολόγιο της εφημερίδας ΟΔΟΣ για συνδρομές των ετών 2018 και 2019!!

Η Διευθύντρια του αρμόδιου Νομικού Προσώπου του Δήμου Καστοριάς, με έγγραφό της, αλλά και άλλη διευκρινιστική ηλεκτρονική αλληλογραφία, επέστρεψε το συγκεκριμένο Τιμολόγιο στην εφημερίδα, ως όφειλε, αναφέροντας επακριβώς τους αυτονόητους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατόν να «εκκαθαριστεί» το ετεροχρονισμένο αυτό Τιμολόγιο. Έκτοτε, με δική της υπαιτιότητα η ΟΔΟΣ σταμάτησε να στέλνει την εφημερίδα της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, αφήνοντας εν γνώσει της τα «ράφια της Βιβλιοθήκης» κενά.

 Σημείωση πρώτη: για 3 ολόκληρα χρόνια, από την Απόφαση 45/2016 και μετά όλες οι εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, έστελναν τα φύλλα τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη κανονικά.

Σημείωση δεύτερη: για 3 ολόκληρα χρόνια καμία εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, δεν αξίωσε ποτέ πληρωμή συνδρομής από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δεν προχώρησε ποτέ σε καμία «ενόχληση» και δεν εξέδωσε ποτέ κανένα Τιμολόγιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μέχρι την 19η Ιουνίου 2020 που το έπραξε αυτό η ΟΔΟΣ και μάλιστα ετεροχρονισμένα.

Σημείωση τρίτη: δεν υπάρχει καμία απόφαση της δημοτικής αρχής να «κόψει» καμία εφημερίδα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, όπως ψευδώς παρουσιάζει η ΟΔΟΣ για τους δικούς της λόγους, η οποία με δική της απόφαση και ευθύνη σταμάτησε να στέλνει τα φύλλα της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς.

Σημείωση τέταρτη: πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή της δημοτικής αρχής είναι ο σεβασμός στη Διάκριση των Εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης «Τετάρτης Εξουσίας», η οποία έχει υποχρέωση να ενημερώνει, να ελέγχει, να ασκεί κριτική, αλλά όχι να ψεύδεται.

Σημείωση πέμπτη: ο Δήμος Καστοριάς ήταν και συνεχίζει να είναι συνδρομητής στην εφημερίδα ΟΔΟΣ.

Σημείωση έκτη: ο Δήμος Καστοριάς, τηρεί ισομερώς και απαρέγκλιτα τη σειρά ανάθεσης διακηρύξεων, ανακοινώσεων, δημοπρασιών, αποφάσεων, που είναι επί πληρωμή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που δικαιούνται βάση Νόμου, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, η οποία και εν προκειμένω, από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής μέχρι και σήμερα έχει δημοσιεύσει επί πληρωμή από το Δήμο Καστοριάς, χωρίς να προσμετρούνται και τυχόν άλλες από  Νομικά Πρόσωπα ή άλλες δημοτικές δομές, 17 Καταχωρίσεις (συνολικά 89 για 5 εφημερίδες).

 

 

Σημείωση έβδομη: η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς παραμένει ανοικτή σε οποιαδήποτε έκδοση, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, να ανακαλέσει τη λανθασμένη εκτίμηση και απόφασή της για να μπορούν οι σημερινοί και μελλοντικοί δημότες να ενημερώνονται και να αντλούν υλικό για την έρευνά τους.

 

Σημείωση όγδοη: αυτή η δημοτική αρχή, από την αρχή της θητείας της, δεν ασχολήθηκε ποτέ και με καμία εφημερίδα ή άλλο μέσο ενημέρωσης για οποιοδήποτε δημοσίευμα ή «κριτική» κι ούτε πρόκειται να το κάνει, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, όσο κι αν προκληθεί…

 

Σημείωση ένατη: επειδή πιθανόν να μη δημοσιοποιηθούν οι απόψεις του Δήμου Καστοριάς από την ΟΔΟ, όπως συμβαίνει άλλωστε τους τελευταίους 14 μήνες, όπου η συγκεκριμένη εφημερίδα αλλάζοντας ξαφνικά και αναίτια στάση παρουσιάζει επιλεκτικά την ειδησεογραφία του Δήμου Καστοριάς, η διευκρινιστική αυτή ενημέρωση θα δοθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ώστε να λάβουν γνώση και να βγάλουν ανεπηρέαστοι τα συμπεράσματά τους, εκτός από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ και όλοι οι ορθώς σκεπτόμενοι πολίτες της περιοχής μας.

Το άρθρο της εφημερίδας «ΟΔΟΣ» που προκάλεσε την αντίδραση του δήμου Καστοριάς

ΟΔΟΣ: Εν ανθρώποις ευδοκία

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς

Επί δημαρχίας Ιωάννη Κορεντσίδη: πογκρόμ μιας σκοτεινής αντίληψης, που παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο τόπος.

 
ΠΟΤΕ στο παρελθόν δημοτική αρχή της Καστοριάς, δεν «έκοψε» τοπική περιοδική (εβδομαδιαία) εφημερίδα από την συνδρομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς.
ΟΥΤΕ επί Δικτατορίας ούτε και ακόμη πιο πριν. Σε ομαλές ή όχι περιόδους.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς διαθέτει αρχείο όλων των τοπικών εφημερίδων, τουλάχιστον από την εποχή του Μεσοπολέμου που βιβλιοδετούνται, ταξινομούνται και αρχειοθετούνται.
ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ έτσι σημαντικό αρχείο μελέτης και πηγή πληροφοριών. Η ιστορία της Καστοριάς καταγράφεται σ’ αυτές.
Η ΟΔΟΣ από την έκδοσή της αποτελεί βήμα αντικειμενικής και χωρίς προκαταλήψεις κριτικής, παρουσίασης της επικαιρότητας.
ΟΠΩΣ και δημοσίευσης – ανταλλαγής απόψεων, από κάθε πολίτη, επώνυμο ή και λιγότερο γνωστό, ακόμη και ανώνυμους, εντός των ορίων της νομιμότητας.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ δίνει έμφαση στα τοπικά ζητήματα και την ποιότητα του δημόσιου βίου.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ που ασκεί από το 1998 δεν έδωσε σε κανένα δήμαρχο Καστοριάς το πρόσχημα για διακοπή της συνδρομής της ΟΔΟΥ στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ υπήρξαν οι Δημήτριος Παπουλίδης, Ιωάννης Τσαμίσης, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης και Ανέστης Αγγελής.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ βίο της Καστοριάς μόνο ο αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος, πανίσχυρος στο ΠαΣοΚ, υπουργός, βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε «κόψει» την ΟΔΟ από τους παραλήπτες των ανακοινώσεών του επειδή προφανώς η εφημερίδα δεν τύγχανε της αρεσκείας του.
Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Καστοριάς όλα τα πολλά τελευταία χρόνια που επίσκοπος είναι ο κ. Σεραφείμ, έχει παράνομα αποκλείσει την ΟΔΟ από τα δελτία τύπου της και φυσικά τις καταχωρήσεις της.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ στάση της εφημερίδας ενοχλεί τον μητροπολίτη Καστοριάς.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τριτοκοσμικού τύπου αναχρονισμό.
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
Βιβλιοδετημένη η ΟΔΟΣ στα ράφια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
ΚΑΙ ΝΑ που πλέον με δήμαρχο τον Ιωάννη Κορεντσίδη και τους συμβούλους του, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, με γελοίες και αστήρικτες, αντιφατικές δικαιολογίες, επιχειρεί να τιμωρήσει την ΟΔΟ. Όπως συνέβη και με την ΜΕΤ.
ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΣ την συνδρομή της και αρνούμενη να εξοφλήσει συμβολικές συνδρομές παρελθόντων ετών.
Ο ΔΗΜΟΣ Καστοριάς επί δημαρχίας Ιωάννη Κορεντσίδη, πετσοκόβει ακόμη και τις αναθέσεις καταχωρήσεων στην ΟΔΟ.
Ο ΔΗΜΟΣ Καστοριάς επί Ιωάννη Κορεντσίδη, συνάπτει απ’ ευθείας αναθέσεις με ΜΜΕ που συμπτωματικά μονίμως τον προβάλλουν.
Η ΕΚΔΟΣΗ εκτιμά ότι το φίμωτρο είναι ο απώτερος στόχος.
Η ΟΔΟΣ διαβεβαιώνει ότι, εκεί, στον Δήμο Καστοριάς, που ενδεχομένως κάποιοι νομίζουν ότι με αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις θα κατατροπώσουν την κριτική, πλανώνται πλάνη οικτρά.
ΑΥΤΟΙ θα φύγουν και η ΟΔΟΣ θα είναι εδώ.
ΜΟΝΟ που δεν θα είναι πλέον στα ράφια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
ΛΟΓΩ του πογκρόμ μιας σκοτεινής αντίληψης.
ΠΟΥ παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο τόπος.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1059

 

 

 


Spread the love