//Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση “δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν”

Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση “δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν”

Spread the love

Με την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων Covid-19 σε σχολικές μονάδες της επικράτειας αλλά και στο ΠΥΣΔΕ Καστοριάς και με το κύμα των μαθητικών καταλήψεων να έχει ως κεντρικό αίτημα την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων, αναδεικνύεται από τη μία, ο αποτυχημένος προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και από την άλλη, η πραγματική στόχευση του, που δεν είναι άλλη από την επιβολή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

          Η αλήθεια είναι πως το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση γενικότερα στο πλαίσιο του περιορισμού της πανδημίας και της αντιμετώπισης της στα σχολεία εκτός από ένα τεράστιο αριθμό εγκυκλίων – εγγράφων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την προώθηση οδηγιών και πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση της πανδημίας και φυσικά της προμήθειας μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που κατέληξε σε φιάσκο, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα επιπλέον ευρώ για να οχυρώσει τα σχολεία έναντι της πανδημίας.

          Πώς απαντάει το Υπουργείο Παιδείας στις επισημάνσεις σωματείων, Ομοσπονδίας και συλλόγων διδασκόντων για ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς; Με σειρά εγκυκλίων για προετοιμασία και οργάνωση της τηλεκπαίδευσης.

          Πώς απαντάει το Υπουργείο Παιδείας στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στην εκπαιδευτική κοινότητα; “Προετοιμάστε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση”.

          Πώς απαντάει το Υπουργείο Παιδείας στους μαθητές που προχωρούν σε κατάληψη των σχολείων τους ζητώντας τα αυτονόητα; “Οργανώστε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης και βάλτε απουσίες στους απόντες”.

          Πώς απαντάει το Υπουργείο Παιδείας στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 στα σχολεία; Με επιπλέον ελαστικοποίηση της εργασίας στην εκπαίδευση, με τους προσωρινούς (μάλλον οι άλλοι είναι μόνιμοι) αναπληρωτές τρίμηνης (κατ’ ελάχιστο) διάρκειας.

          Επειδή τελευταία έχει τονωθεί αρκετά η αυτοπεποίθηση μας με την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την προμήθεια αεροπλάνων Rafale και φρεγατών, βρίσκουμε τη δύναμη να ρωτήσουμε:

          Πού στηρίζονται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δίνουν προφορικές οδηγίες για πραγματοποίηση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που είναι υπό κατάληψη;

          H παραβίαση ουσιωδών κανόνων του GDRR, όπως αναφέρεται στη Γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σχετικά με το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έχει πάψει να υφίσταται;

          Πότε θα έρθει στην επιφάνεια η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τη Cisco για την δωρεάν παραχώρηση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης;

          Όλοι οι κίνδυνοι στους οποίους έχουν εκτεθεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν εκλείψει;

          Καλούμε τους συναδέλφους σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσουν σε υλοποίηση οποιασδήποτε προφορικής ή ανυπόγραφης οδηγίας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θέσουν έτσι σε κίνδυνο τους μαθητές και τους ίδιους.

          Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να υλοποιήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, ειδάλλως ας μας απαλλάξει από την παρουσία της.

 


Spread the love