//Έφτασε η ώρα της πληρωμής των αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Έφτασε η ώρα της πληρωμής των αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Spread the love

Έφτασε η ώρα για την πληρωμή των αναδρομικών που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι πρέπει να επιστραφούν σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους ή κληρονόμους αυτών, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις το 2012

Τα ποσά που επιστρέφονται αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και το επίμαχο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου 2015 και του Μαΐου 2016. Οι πληρωμές ξεκινούν σήμερα το απόγευμα, από τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των ταμείων των Τραπεζών και του ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονό αριθμό.

Οι πληρωμές θα γίνουν σε 4 χρόνους, έως τις 29 Οκτωβρίου ακολουθώντας το σπαστό χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται για την καταβολή των συντάξεων Νοεμβρίου. Αφορούν αρχικά περίπου 973.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων του ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Βάσει των όσων έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν και οι κληρονόμοι των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω των οποίων θα γίνουν αιτήσεις από τους νόμιμους κληρονόμους, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο κύριος όγκος των δικαιούχων, συνταξιούχοι που λάμβαναν ήδη σύνταξη τον Ιούνιο του 2015 και είναι σήμερα εν ζωή, θα πληρωθεί μεταξύ 23 – 29 Οκτωβρίου, εφόσον βέβαια το 2012 είχαν κύρια σύνταξη (ή εισόδημα από κύριες συντάξεις) άνω των 1.000 ευρώ. Αναλυτικά

Από σήμερα το απόγευμα στα ATM’s και την Παρασκευή το πρωί, 23 Οκτωβρίου στα γκισέ των τραπεζών, θα πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από τα τέως ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και τέλος
Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗΔΕΗ -0,76%.
Προσοχή όμως: Στις παραπάνω πληρωμές δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά τη διάρκεια του 11μηνου. Αυτοί, θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, απευθείας στους λογαριασμούς τους, χωρίς να υποβάλλουν αίτηση.

Οι κληρονόμοι

Στον αντίποδα, αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν οι νόμιμοι κληρονόμοι συνταξιούχων, που ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσαν μετά τις 12 Μαΐου του 2016. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών, με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παράλληλα βέβαια, θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α.Στην περίπτωση που ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός τους κρίσιμου 11μηνου, οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή, υποβάλλοντας την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ. Η διαδικασία για να λάβουν οι κληρονόμοι τα αναδρομικά είναι η ίδια, δηλαδή με αίτηση στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι, αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει πριν τον Ιούνιο του 2015 και η σύνταξή του είχε ήδη μεταβιβαστεί μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2015 στην χήρα ή στον χήρο σύζυγο, τότε δεν τίθεται ζήτημα κληρονομικού δικαιώματος επί των αναδρομικών. Βέβαια, εάν η σύνταξη χηρείας που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος ήταν πάνω από 1.000 ευρώ με αποτέλεσμα να υποστεί εξ ιδίου δικαιώματος τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τότε δικαιούται αναδρομικά. Τα οποία και θα πληρωθεί μαζί με τη σύνταξή του, όπως και οι υπόλοιποι δικαιούχοι, χωρίς αίτηση.


Spread the love