//Έκθεση του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Έκθεση του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «Ο δρόμος προς τη θυσία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Spread the love

Πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, η έναρξη της περιοδικής έκθεσης σύγχρονων μικρογλυπτών του καλλιτέχνη και Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «Ο δρόμοςπρος τη θυσία».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείο, παρευρέθηκε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους της Έκθεσης. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας αφορά τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Με αφορμή μύθους, ιστορίες και πρόσωπα της αρχαιότητας και αντίστοιχα προσωπικά βιώματα ο Γιάννης Καστρίτσης αναπλάθει και φτιάχνει ένα δικό του σύγχρονο μικρόκοσμο με αναφορές στην αγρο-κτηνοτροφική κοινωνία του πρόσφατου παρελθόντος. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου-ζώου και θέτει ερωτήματα που τελικά αφορούν τη δράση του σύγχρονου ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς το πεδίο των σχέσεων ανθρώπου-ζώου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον.

Ο Γιάννης Καστρίτσης, γνωστός ζωγράφος και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του σε πηλό επιχειρώντας ένα διάλογο με την αρχαιότητα κινούμενος στο χώρο του μύθου, της λατρείας και της καθημερινότητας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων.

Η έκθεση δομείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες στο λατρευτικό, στο μυθικό-θεϊκό επίπεδο και στον καθημερινό βίο. Στην πρώτη ενότητα αναπτύσσεται μια πομπή θυσίας που καταλήγει σε ένα βωμό, η οποία έχει στοιχεία που θυμίζουν μια πομπή θυσίας της αρχαιότητας, οι μορφές όμως έχουν χαρακτηριστικά των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου του 20ου αιώνα, μας μεταφέρει δηλαδή στο πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής κοινωνίας. Στη δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στη σχέση ζώου -ανθρώπου μέσα στον μύθο. Ολόκληρη η ελληνική μυθολογία εξάλλου περιλαμβάνει ζώα και τέρατα, στην έκθεση ωστόσο, επιλέχθηκαν μύθοι λιγότερο γνωστοί. Παρουσιάζεται η ιστορία του Άττη, του βοσκού από την Ανατολή, η οποία αναπλάθεται στη σύγχρονη εκδοχή της, ενώ η Θεά Αφροδίτη είτε καβαλάει τον τράγο και ενσαρκώνει την Επιτραγία Αφροδίτη, είτε κοιμάται με αυτόν. Στην τελευταία ενότητα αποδίδονται σκηνές καθημερινότητας, όπου είτε διαφαίνεται η εργαλειακή χρήση του ζώου, είτε ο συντροφικός και προστατευτικός του ρόλος, είτε η λειτουργία του ως μέσου ικανοποίησης διατροφικών αναγκών. Τις παραπάνω ενότητες συμπληρώνουν δυο ξυλόγλυπτα μεγάλου μεγέθους που λειτουργούν ως εισαγωγή στις κυρίως ενότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας για την υγεία των επισκεπτών η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, ενώ θα εισέρχεται ορισμένος αριθμός επισκεπτών.

Επιμέλεια έκθεσης: Ναούμ Ελπινίκη δρ. αρχαιολογίας-μουσειολόγοςΕΦ.Α.Φλώρινας

Διάρκεια έκθεσης: Από 4 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Ιανουαρίου 2021

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη ως Δευτέρα 8:30-15:30.


Spread the love