//Ελπίδες να μην μπει σε καθεστώς «lockdown» η ΠΕ Καστοριάς – Σήμερα η πιο κρίσιμη μέρα

Ελπίδες να μην μπει σε καθεστώς «lockdown» η ΠΕ Καστοριάς – Σήμερα η πιο κρίσιμη μέρα

Spread the love

Με «κομμένη» την ανάσα αναμένει ο κόσμος της Καστοριάς παρακολουθεί το αν τελικά θα αποφασιστεί να εισέλθει σε καθεστώς lockdown, όπως ήδη έχει γίνει στην γειτονική ΠΕ Κοζάνης, μετά και την εδώ αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων.

Το γεγονός ότι κατά την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην ΠΕ Καστοριάς αναφέρθηκαν 10 κρούσματα, λιγότερα δηλαδή από τις δύο προηγούμενες μέρες, φαίρνει ελπίδες για απομάκρυνση του ενδεχόμενου lockdown Επιπέδου 4 του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στην Αθήνα και συνήθως οι τοπικές αρχές ενημερώνονται την τελευταία στιγμή, για αυτό μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι βέβαιος για το τι πρόκειται να συμβεί. Ωστόσο η σημερινή μέρα, ίσως είναι η πιο κρίσιμη, αναφορικά και τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν το απόγευμα. Πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος που καθορίζει με τέτοια απόφαση. Αν ήταν ο μόνος λόγος, τότε η ΠΕ Καστοριάς θα έπρεπε ήδη να έχει περάσει στο Επίπεδο 4 και να είχε κηρυχθεί Lockdown.

Aς δούμε τα βασικότερα σημεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε κατά την διάρκεια ενημερώσεων πως θα ληφθούν κι άλλα τοπικά lockdown αν χρειαστεί.

Αυτό θα συμβεί όμως αν υπάρξουν δεδομένα τα οποία είναι:

  • Αν είναι τα υψηλά επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό
  • Αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει συνεχή αυξητική πορεία
  • Αν υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα (όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση)
  • Αν υπάρχουν δεκάδες μικρές διάσπαρτες επικίνδυνες εστίες στην περιοχή

Ως προς την πρώτη περίπτωση η Καστοριά βρίσκεται σε πολύ δυσμενές σημείο καθώς ο αθροιστικός αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος, ανεβάζοντας την στην πρώτη θέση του πινάκα. Όμως ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων δεν ήταν αυξηκτικός, καθώς Παρασκευή και Σάββατο ανακοινώθηκαν από 17 κρούσματα και χθες Κυριακή 10, άρα παρατηρούμαι μια ισορροπία και όχι μεγάλη αύξηση. Αυτό που δεν είναι όμως γνωστό για την περιοχή μας, είναι για τα πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα. Στην τρίτη περίπτωση της μεγάλης διασποράς, η Καστοριά φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» καθώς η διασπορά, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έχουν να κάνουν με γνωστές συρροές ή με εδνοοικογενειακές μεταδόσεις, άρα επομένως δεν έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά σε ανησυχητικό σημείο, γεγονός που δεν επιτείνει το ενδεχόμενο του lockdown. Και ως προς την 4η περίπτωση για δεκάδες μικρές διάσπαρτες εστίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχουν, σε σημείο τουλάχιστον συναγερμού, καθώς και όποιες εμφανίστηκαν (πχ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) αντιμετωπίστηκαν άμεσα, υπεύθυνα και με επιτυχία!

Αν και μέχρι αυτήν την ώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, καθώς η ΠΕ Καστοριάς βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ειδικών και παρακολουθείται στενά, είδαμε κάποια δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μέχρι τώρα, τα οποία φανερώνουν πως ίσως να μην χρειαστεί να περάσει στο Επίπεδο 4 η περιοχής μας. Φυσικά, και κυρίως τα νεότερα άτομα, τηρήσουν τα μέτρα του Επιπέδου 3 στο οποίο ήδη βρίσκεται η Καστοριά και η εικόνα βελτιωθεί, τοτε αυτονόητα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ενός lockdown. Σίγουρα πάντως δεν χρειάζεται πανικός και υπερβολές. Χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή, υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους μας, πρωτίστως για να παραμείνουμε υγιείς και έπειτα για να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο!

Αν ωστόσο αποφασιστεί Lockdown για την περιοχή της ΠΕ Καστοριάς, τότε το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί κατά την αυριανή ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και να ισχύσει από το πρωί της Τετάρτης. Πάντως σε επικοινωνίες που είχε ο ditikostipos.gr μας μεταφέρθηκε πως φυσικά υπάρχουν σκέψεις αλλά όχι αποφάσεις!


Spread the love