//Ενημέρωση Χαρδαλιά: Δεν υπάρχει σχεδιασμός γενικού lockdown – Από ποιες χώρες προήλθαν κρούσματα

Ενημέρωση Χαρδαλιά: Δεν υπάρχει σχεδιασμός γενικού lockdown – Από ποιες χώρες προήλθαν κρούσματα

Spread the love

«Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια» – Από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και ΗΠΑ τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού – Σε 19 ημέρες ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν στην Ελλάδα με κάθε μέσο

Για τους ελέγχους που διεξήχθησαν από την ημέρα που η Ελλάδα άνοιξε τα συνορά της ενημέρωσε την Τρίτη ο Νίκος Χαρδαλιάς μεταφέροντας την ανησυχία των αρχών για τα χερσαία σύνορα ενώ παράλληλα παρέπεμψε στο τέλος Ιουλίου για την απόφαση σχετικά με το αν θα διεξαχθούν ή όχι τα πανηγυρία τον Αύγουστο. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός γενικού lockdown.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς οι 5 πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία με 78, Βουλγαρία με 63 , Ρουμανία με 61, Αλβανία με 23 και ΗΠΑ με 6. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες».

Κάνοντας έναν απολογισμό ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στην Ελλάδα μέχρι και την Κυριακή:

-έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα

– από αυτά 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν

Ειδικά για τους ελέγχους στα σύνορα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις 3 πρώτες εβδομάδες:

– έφτασαν στην Ελλάδα 918032 άτομα
– Τα 620652 έχουν έρθει αεροπροικώ
– Τα 48720 ακτοπλοικώς
– Τα 248660 οδικώς
– έγιναν 127.000 τεστ που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν
– τα επιβεβαιωμένα κροσύματα είναι 295: Στα αεροδρόμια είχαμε 105 στα λιμάνια 4 και χερσαία σύνορα 186.

«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά στη διεξαγωγή των ελέγχων συμμετέχουν 105 στελέχη της ΓΓΠΠ, 24 της ΕΛΑΣ, 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη της Πυροσβεστικής, 22 Λιμενικοί και 85 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός (12 χθες), ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλός».

«Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δευτερο κύμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτηρίζοντας «περίεργο να υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις οπαδών. Πραγματικά μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό».

«Αυτή τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση στις γείτονες χώρες δείχνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί» είπε ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενώ ερωτηθείς ειδικά για την Βρετανία είπε ότι «δεν μας τρομάζει η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ερωτηθείς για τα πανηγύρια ο κ. Χαρδαλιάς αν και παρέπεμψε στο τέλος Ιουλίου για τις αποφάσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις του Αυγούστου, συμπλήρωσε ότι «προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε, ακόμα, οτι έχουν γίνει 7379 έλεγχοι και ανεστάλησαν 195 επιχειρήσεις στις οποίες παρατηρήθηκε συνωστισμός. «Στις διακοπες χαλαρώνουμε ως προς τους ρυθμούς μας οχι ως προς τα μέτρα που πρεπει να τηρούμε. Είμαστε σε εγρήγορση και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και όλοι οι πολίτες να τηρούν τους κανόνες μόνο ετσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε, ακόμα, κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο γενικού lockdown. «Δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός για γενικό lockdown, τα τοπικά lockdown είναι στον σχεδιασμό».

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη για τοπικό lockdown σε νησί» απάντησε, μάλιστα, σε ερώτηση του protothema.gr προσθέτοντας ότι «χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε καταγγελίες για κρούσματα που κρύβουμε κτλ. Σε τουλάχιστον 4 περιστατικά που διαχειρίστηκα προσωπικά αποδείχθηκαν fake news».


Spread the love