//Έντονη κριτική και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Έντονη κριτική και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Spread the love

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και το άνοιγμα κλειστών χώρων εστίασης μόνο για εμβολιασμένους, σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «διχαστικό, αναξιόπιστο και εκτός τόπου και χρόνου» κάνοντας λόγο για αποτυχία στον αρχικό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για 70% ανοσία ως τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά κατέληξε στο ότι, κυβέρνηση και πρωθυπουργός, καλλιέργησαν τον «εφησυχασμό» που είχε ως αποτέλεσμα να βλάψει «για άλλη μία φορά».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έκανε λόγο για «κοινωνικό αυτοματισμό» τον οποίο χρησιμοποιούν, ΝΔ και πρωθυπουργός «προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες» ενώ, από τη μεριά του, το ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι η εξαγγελία για υποχρεωτικό εμβολιασμό, είναι «διχαστική και αυταρχική» καθώς επίσης και «άδικη και ανατριχιαστική».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επιπλεύσει σπέρνοντας τον διχασμό

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «διχαστικό, αναξιόπιστο και εκτός τόπου και χρόνου», κάνοντας λόγο για αποτυχία στον αρχικό στόχο για 70% ανοσία ως τον Ιούνιο. Όσον αφορά στην εστίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «πετάει πάλι το μπαλάκι της αποτυχίας του στους καταστηματάρχες». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ο Κ. Μητσοτάκης «προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας το διχασμό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πολλοστή φορά αμετανόητος, διχαστικός, αναξιόπιστος και εκτός τόπου και χρόνου να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη διαχείριση της πανδημίας.

Για να μην παραδεχθεί πως απέτυχε στο στόχο για 70% ανοσία ως τον Ιούνιο, απλά τον αναδιατυπώνει με λαθροχειρίες, μιλώντας για εμβολιασμό του 70% ως το τέλος του καλοκαιριού, λες και έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.

Πέρα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για την προστασία των ασθενών, ανακοίνωσε πως οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο για τους εμβολιασμένους, πετώντας πάλι το μπαλάκι της αποτυχίας του στους καταστηματάρχες. Επιμένει στα διχαστικά προνόμια των εμβολιασμένων, όταν έχει εμβολιαστεί μόνο το 45% των πολιτών σε μεγάλο βαθμό με δική του υπαιτιότητα.

Διότι ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά και ότι έχει αποτύχει και ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του και ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν, γιατί πλέον δεν τον ακούνε οι πολίτες. Προσπαθεί απλά να επιπλεύσει σπέρνοντας το διχασμό».

ΚΙΝΑΛ: Τα κρούσματα τούς επανέφεραν στη δύσκολη πραγματικότητα

Στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για «εφησυχασμό» που καλλιέργησαν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που, όπως αναφέρει, «έβλαψε για άλλη μία φορά». «Οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη», ζητησε η Φώφη Γεννηματά, απαιτώντας άμεσα μαζικούς εμβολιασμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ:

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός καλλιέργησαν τον εφησυχασμό που έβλαψε για άλλη μια φορά. Τα κρούσματα τους επανάφεραν στη δύσκολη πραγματικότητα. Με μεγάλη καθυστέρηση μιλούν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και ενημέρωση των πολιτών. Προέχει, όμως, οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη και αυτό απαιτεί πραγματικούς ελέγχους. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το κλειδί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα».

ΚΚΕ: Μετακυλύουν στον λαό την κύρια ευθύνη για την πανδημία

Το κομμουνιστικό κόμμα κάνει λόγο για «κοινωνικό αυτοματισμό» τον οποίο χρησιμοποιούν, ΝΔ και πρωθυπουργός «προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες». «Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας», υποστηρίζει το ΚΚΕ και καταλήγει ότι οι όροι για τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας «όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά -με όχημα αυτή τη φορά τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό”- να μετακυλίσουν στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Η ανακοίνωση μέτρων “υποχρεωτικότητας”, που ξεκινάει στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της ΕΕ, φανερώνει την υποκρισία των κυβερνήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρούν την υποχρηματοδότηση των δημοσίων συστημάτων υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα τους, συντηρούν τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς κι αποδέχονται τα πρωτόκολλα – “λάστιχο” των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων.

Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της “ανταποδοτικότητας” που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη. Αυτή η πολιτική είναι η πραγματική απειλή για την προστασία της υγείας του λαού από τον ιό, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην υγεία και την πρόνοια, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρης προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις απ’ τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και φυσικά χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει “παράθυρο” καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας.

Αυτοί οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά».

ΜέΡΑ25: Η διχαστική λύση ενός ανίκανου πρωθυπουργού

Το ΜέΡΑ 25 κάνει λόγο για «κοινωνία δύο ταχυτήτων» και σχολιάζει το μήνυμα του πρωθυπουργού στο οποίο ανακοίνωσε κλειστούς χώρους εστίασης μόνο για εμβολιασμένους και υποχρεωτικό εμβόλιο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και υγειονομικούς, ως διχαστική και αυταρχική εξαγγελία η οποία είναι επίσης άδικη και ανατριχιαστική.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγο για «Μητσοτάκης ΑΕ» που «προσπαθεί να ρίξει λοιπόν τις δικές της αστοχίες στις πλάτες των πολιτών, τιμωρώντας τους για το ότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και φέρνοντας ένα μακρύ, πρόωρο χειμώνα στο καλοκαίρι τους, μέσα από έκτακτα διαγγέλματα στα μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις μόνιμες πρωθυπουργικές ανέμελες αποδράσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25

«Πιστός στην ιδεολογία του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο διάγγελμά του τη μόνη καρμπόν λύση που έχει για κάθε πρόβλημα: κοινωνία δύο ταχυτήτων.

Η διχαστική και αυταρχική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για πρόσβαση στο εσωτερικό καταστημάτων εστίασης μόνο για εμβολιασμένους, δεν είναι μόνο ανατριχιαστική κοινωνικά-(τίποτα λιγότερο από μια κοινωνία απαρτχάιντ)-είναι επίσης άδικη, και αναποτελεσματική.

Άδικη γιατί χάρη στην ανικανότητα της κυβέρνησής του, δεν αποτελεί απλά επιλογή του πολίτη να εμβολιαστεί: το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθυστερεί απαράδεκτα, όχι λόγω των (πολύ μειοψηφικών) αρνητών, αλλά λόγω των πολλών αστοχιών στη διαδικασία, από τις περιορισμένες παραλαβές εμβολίων, (άλλη μια «επιτυχία» της ΕΕ) μέχρι τα πισωγυρίσματα στην παροχή συγκεκριμένων εμβολίων.

Και αναποτελεσματική, διότι υποσκάπτει την ίδια την εμβολιαστική διαδικασία με το να πριονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και τους μηχανισμούς του, ένα δεδικασμένο που το ζήσαμε και με το αλαλούμ των μέτρων προστασίας, την εργαλειοποίηση των επιτροπών ειδικών, και κυρίως το αρνητικό παράδειγμα πρωθυπουργού και κυβερνητικών που μονίμως εξαιρούσαν εαυτούς από τα αυταρχικά μέτρα που επιβάλανε σε όλους τους άλλους.

Καμία αυτοκριτική δεν ακούσαμε για όλους αυτούς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, της ΕΕ και της κ. Φον ντε Λάιεν, ούτε για την παντελή απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ, μόνο εξυπνακισμούς, νουθεσίες και απειλές. Ακόμα όμως και με όλα αυτά δεν μας είπε ο Πρωθυπουργός πώς ακριβώς θα κάνουν τους «πορτιέρηδες» οι καταστηματάρχες για να εμποδίζουν τους ανεμβολιάστους να εισέλθουν.

Η Μητσοτάκης ΑΕ προσπαθεί να ρίξει λοιπόν τις δικές της αστοχίες στις πλάτες των πολιτών, τιμωρώντας τους για το ότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και φέρνοντας ένα μακρύ, πρόωρο χειμώνα στο καλοκαίρι τους, μέσα από έκτακτα διαγγέλματα στα μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις μόνιμες Πρωθυπουργικές ανέμελες αποδράσεις.»


Spread the love