//Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό της Ελασσόνας: Θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό της Ελασσόνας: Θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί

Spread the love

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:16 το πρωί της Τετάρτης κοντά στη Λάρισα, μεταξύ Ελασσόνας και Τυρνάβου. Ένας απεγκλωβισμός στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, έκλεισαν τα σχολεία στο νομό. Οι σεισμολόγοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ. Σημειώνουν ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά και αύριο.

Θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί.

Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά και αύριο

Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.

Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Είναι πιθανό να δούμε καταρρεύσεις κτιρίων λόγω των μετασεισμών.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, δήλωσε σχετικά με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 στην Ελασσόνα, ότι πρόκειται για έναν μεγάλο σεισμό ενώ, προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιβαρυνθεί η ανθεκτικότητα των ακινήτων και να δούμε καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.

Όπως τόνισε, το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί».

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ.

Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους.

Παπαδόπουλος: Μεγέθους 6,3 ο σεισμός – Έρχονται μετασεισμοί

Έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός στην Ελασσόνα δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και κατά την ανάλυσή του ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Όπως είπε, υπήρξαν προσεισμοί και αναμένονται και μετασεισμοί γι’ αυτό και οι πολίτες, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Σκορδίλης: Είναι γνωστή σεισμικά η περιοχή

Για περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμούς τέτοιας έντασης, έκανε λόγο στο GRTimes ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, σχολιάζοντας την ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το ακριβές του επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Σημείωσε δε, πως η περιοχή αυτή γενικά δίνει σεισμούς, ανάλογων μεγεθών, με τον μεγαλύτερο «πρόσφατο» το 1781, που είχε υπολογιστεί στα 6,2 ρίχτερ. Ανέφερε πως ακόμη καταγράφονται μετασεισμοί, όπως αναμένεται να γίνει και για αρκετά 24ωρα ακόμη.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, είπε ο κ. Λέκκας για τη δόνηση στην Ελασσόνα.
Για τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος είχε ως επίκεντρο την περιοχή της Ελασσόνας, μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση ήταν πολύ μεγάλη, υπογράμμισε πως θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παράλληλα ξεκαθάρισε πως ακόμη, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν ο κύριος.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, από την πρωτεύουσα μέχρι και τα βορειότερα σύνορα της χώρας και εξήγησε πως το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού είχε σημαντικές επιπτώσεις.

Χαρακτήρισε ως καλή εξέλιξη το γεγονός πως ακολούθησαν δυο-τρεις μετασεισμοί που είχαν μικρότερη ισχύ από αυτόν των 6 Ρίχτερ.

Οι συγκεκριμένοι μετασεισμοί ήταν της τάξεων των 5 Ρίχτερ.

Αυτό είναι αισιόδοξο, τόνισε και προσέθεσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι βλέπουμε να υπάρχει μια ταχεία εκτόνωση.

Προς το παρόν, κατέληξε, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.


Spread the love