//Ερωτήσεις στη Βουλή για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε Πτελέα και Κρανοχώρι κατέθεσε η Ολ. Τελιγιορίδου

Ερωτήσεις στη Βουλή για την αντιμετώπιση των καταστροφών σε Πτελέα και Κρανοχώρι κατέθεσε η Ολ. Τελιγιορίδου

Spread the love

Ερωτήσεις στη Βουλή, για την αντιμετώπιση των καταστροφών που επήλθαν στους οικισμούς Πτελέας και Κρανοχωρίου καθώς και την ενίσχυση των φασολοπαραγωγών των ίδιων περιοχών, μετά την πρωτοφανή χαλαζόπτωση ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Αντιμετώπιση καταστροφών από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση στους οικισμούς Πτελέας και Κρανοχωρίου»

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τους οικισμούς των Τοπικών Κοινοτήτων Πτελέας και Κρανοχωρίου του Δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς. Το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χαλάζι μεγέθους μπάλας τένις είναι ανυπολόγιστο. Σε διάρκεια δεκαπέντε λεπτών καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές 94 αυτοκίνητα, στέγες κατοικιών και ηλιακοί θερμοσίφωνες, συνολικά 68 σπίτια, ενώ το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλο.

Η ισχυρή χαλαζόπτωση υπήρξε πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής, με τις υλικές ζημιές να είναι τεράστιες. Είναι ευχής έργο που δεν υπήρξαν ανθρώπινοι τραυματισμοί ή απώλειες. Η επόμενη μέρα όμως βρίσκει τους κατοίκους εκτεθειμένους και απροστάτευτους στα φυσικά καιρικά φαινόμενα, με την αποκατάσταση των ζημιών να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Η δύσκολη οικονομική συγκύρια που πλήττει όλο τον κόσμο λόγω του Covid-19 σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα οικονομική δυσπραγία της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Καστοριάς καθιστούν την αποκατάσταση των ζημιών με ιδιωτική πρωτοβουλία αδύνατη.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών σε κεραμοσκεπές, ηλιακούς θερμοσίφωνες, τζάμια κλπ. στα κτίρια και τα αυτοκίνητα;
  2. Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες που καταστράφηκε η περιουσία τους (σπίτια, αυτοκίνητα), ώστε να επέλθει άμεσα η καθημερινότητα στους πληγέντες;
  3. Προβλέπεται και πότε να εκδοθεί ΚΥΑ για αποζημιώσεις των πληγέντων;

 Η ερωτώσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, με την οποία ζητά την άμεση αποζημίωση των πληγέντων φασολοπαραγωγών των οικισμών Πτελέας και Κρανοχωρίου λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης.

Θέμα: «Ενίσχυση των φασολοπαραγωγών των οικισμών Πτελέας και Κρανοχωρίου λόγω των ζημιών από την σφοδρή χαλαζόπτωση»

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τους οικισμούς των Τοπικών Κοινοτήτων Πτελέας και Κρανοχωρίου του Δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς. Το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν από το χαλάζι μεγέθους μπάλας τένις είναι ανυπολόγιστο. Σε διάρκεια δεκαπέντε λεπτών καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές οικίες και αυτοκίνητα, ενώ το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες των φασολιών είναι ανείπωτο.

Οι φασολοπαραγωγοί της περιοχής μας για μια ακόμη χρονιά καταστρέφονται. Τον Αύγουστο του 2019 ο καύσωνας είχε ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση της παραγωγής και την οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών – καταστροφή για την οποία δεν έχετε ανταποκριθεί ως σήμερα για την ένταξή τους στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις.  Ένα χρόνο μετά, ο Αύγουστος του 2020 βρίσκει τους φασολοπαραγωγούς αντιμέτωπους ξανά με την μανία της φύσης, αυτή την φορά με μία δεκαπεντάλεπτη ισχυρή χαλαζόπτωση, η οποία στο πέρασμά της κατέστρεψε όχι μόνο τις καλλιέργειές τους, αλλά έπληξε και τις αγροτικές εγκαταστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποζημίωση των πληγέντων φασολοπαραγωγών των οικισμών Πτελέας και Κρανοχωρίου;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 


Spread the love