//Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της χώρας

Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της χώρας

Spread the love

Ερώτηση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 24 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για την ανάγκη στήριξης των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας  λόγω της τιμής πώλησης του προϊόντος τους, που δε φτάνει να καλύψει ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Οι χαμηλές τιμές πώλησης του βαμβακιού που διαμορφώθηκαν στα 0.65 ευρώ/κιλό δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος καλλιέργειας και οι παραγωγοί ζητούν την στήριξη της πολιτείας με την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος τους στο ύψος του 1 ευρώ ανά κιλό, για τις ποσότητες βαμβακιού που διατέθηκαν κάτω του κόστους ή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν δυσκολίες στη διάθεσή του.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές βαμβακιού και ο πρωτογενής τομέας γενικότερα από την ενεργειακή και οικονομική κρίση και την εκτίναξη στα ύψη των τιμών αγοράς αγροεφοδίων, λιπασμάτων, καυσίμων καθιστούν επισφαλή τη συνέχιση της άσκησης της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους βαμβακοπαραγωγούς, λαμβάνοντας μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματός και για την ανακούφιση από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αναγκαία η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της χώρας»

Σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μας, καθώς τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εκκλήσεις για βοήθεια προς την κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα.

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας του βαμβακιού λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, της κλιματικής και της υγειονομικής κρίσης που οδήγησαν στην  ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, του ρεύματος, των λιπασμάτων και  των αγροεφοδίων γίνεται πλέον δυσβάστακτο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης που διαμορφώθηκαν, περίπου στα 0,65 ευρώ/κιλό, οδηγούν ακόμη και σε αδυναμία καλών καλλιεργητικών πρακτικών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι πλέον ασύμφορη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τους βαμβακοκαλλιεργητές, για καλλιέργεια 100 στρεμμάτων βαμβακιού τα έξοδα ανέρχονται σε 35.900 ευρώ, ενώ τα έσοδα είναι μόλις 34.700 ευρώ.

Λόγω των ανωτέρω, είναι επιτακτική η ικανοποίηση του  αιτήματός τους για στήριξη από την πολιτεία με τη μορφή αναπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος στο ύψος του 1 ευρώ ανά κιλό, για το προϊόν που πουλήθηκε κάτω του κόστους ή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν δυσκολίες στη διάθεσή του.

Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση τις αρνητικές συνέπειες της πολλαπλής οικονομικής κρίσης, ζητούν τη θέσπιση μέτρων στήριξης και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση στα αγροεφόδια και πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αγροτικής τους δραστηριότητας.

Επειδή, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους,

Επειδή, τα έσοδα, από τη χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος, όχι απλά δεν προσφέρουν κέρδος στους παραγωγούς, αλλά αντίθετα προκαλούν οικονομική ζημιά,

Επειδή, είναι απαραίτητη η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα,

Επειδή, η παραγωγή βαμβακιού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας και βασικό πυλώνα της αγροτικής παραγωγής και συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών της χώρας και να τους στηρίξει έμπρακτα αναπληρώνοντας το χαμένο εισόδημά τους στο ύψος του 1 ευρώ ανά κιλό προϊόντος;
  2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ανακουφίσει τους παραγωγούς από το υπέρογκο κόστος παραγωγής;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία


Spread the love