//Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των παραγωγών λεβάντας

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των παραγωγών λεβάντας

Spread the love

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Καλλιόπη Βέττα και Πέτη Πέρκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών λεβάντας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η καλλιέργεια λεβάντας τα τελευταία χρόνια συνέβαλλε στην οικονομική ανάπτυξη  της περιοχής συνεισφέροντας στην εξωστρέφεια όλης της Περιφέρειας και προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Η αδυναμία διάθεσης του παραχθέντος προϊόντος λόγω της υγειονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει την παγκόσμια βιομηχανία, σε συνδυασμό με την αδιαφορία της κυβέρνησης για οποιαδήποτε βοήθεια, έχει οδηγήσει τους παραγωγούς λεβάντας σε αδιέξοδο, βάζοντας σε κίνδυνο την συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:  “Ενίσχυση παραγωγών λεβάντας της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η καλλιέργεια της λεβάντας παρουσίασε εκθετική αύξηση, με τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να εντοπίζονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Βοΐου και των Γρεβενών.

Η καλλιέργεια της λεβάντας έδωσε στους ανθρώπους της περιοχής νέες ευκαιρίες για καινούρια επιχειρηματικά σχέδια, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η αυξημένη ζήτηση και η ανοδική τάση στην τιμή πώλησης του αιθέριου ελαίου, δημιούργησαν προοπτικές τόσο για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λεβάντας, όσο και για τη  μεταποίηση της.  Αναπτύχθηκε έτσι ένας κύκλος εργασιών που ξεκινάει από την παραγωγή μοσχευμάτων λεβάντας και φτάνει μέχρι την παραγωγή του αιθέριου ελαίου.

Τα τελευταία χρόνια η συνεχής εξέλιξη και άνοδος της παραγωγής  εξασφάλισε την κρίσιμη μάζα παραγωγής  για την αυτονόμηση των παραγωγών που κατάφεραν να προωθήσουν άμεσα το προϊόν παραγωγής τους στις κεντρικές αγορές της κεντρικής Ευρώπης, χωρίς μεσάζοντες.

Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιομηχανία η οποία να δύναται να απορροφήσει την παραγόμενη ποσότητα αιθέριου ελαίου,

Επειδή ήδη από το Φθινόπωρο του 2019 μεγάλο μέρος της παραγωγής υπήρξε αδιάθετο,

Επειδή ήδη με την έλευση του Covid-19 κάθε πιθανότητα διοχέτευσης του παραχθέντος προϊόντος υπήρξε και συνεχίζει να είναι αδύνατη, λόγω του ότι τα ευρωπαϊκά εργοστάσια είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν,

Επειδή οι παραγωγοί εν μέσω πανδημίας δεν βοηθήθηκαν καθόλου, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για την αδυναμία συνέχισης της συγκεκριμένης καλλιέργειας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


  1. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών λεβάντας ώστε  να  συνεχίσουν την καλλιέργειά της;
  2. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει την απορρόφηση της αδιάθετης παραγωγής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Βέττα Καλλιόπη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

 

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

 

 


Spread the love