//Φόβοι για έκρηξη των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Φόβοι για έκρηξη των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Spread the love

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για έξαρση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Καμπανάκι» κρούουν για την έξαρση της πανδημίας στην Αττική όπου καθημερινά το τελευταίο διάστημα προκύπτουν διψήφια νούμερα.

Μάλιστα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 456 επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Παθολόγος Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς των μειωμένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, είπε «εύχομαι να συνεχιστεί η μείωση κρουσμάτων. Αλλά να είμαστε επιφυλακτικοί. Γιατί μειώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ που εκκρεμούσαν λόγω προβλήματος».

Παράλληλα, σημείωσε, ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα και «φθάσουν τα 500, 600, 700 ημερησίως, θα έχουμε δραματικές εικόνες. Πιθανό να γίνει, αλλά δεν πιστεύω να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα. Γι’ αυτό άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το επόμενο διάστημα, λόγω της επιστροφής και της τελευταίας «φουρνιάς» των εκδρομέων.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επίκουρος καθηγητής επισήμανε ότι αποφύγαμε το κακό σενάριο που μιλούσε για τουλάχιστον 700 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οπως εξήγησε, είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.

Κορωνοϊός: «Χειμώνας με παράθυρα ανοιχτά»

Στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού εστιάζει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά) κ. Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η κ. Παγώνη υπογραμμίζει, παράλληλα, τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Στη συνέντευξή της η ίδια εκτιμά πως έως ότου έρθει το εμβόλιο, θα έχουμε κι άλλες εξάρσεις του Covid – 19 στη χώρα μας. Για την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας, χαρακτηρίζει την κατάσταση ελεγχόμενη, τονίζοντας την ανάγκη ευλαβικής εφαρμογής των οδηγιών της Πολιτείας.

«Αν όλοι μας καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά», σημειώνει.

Παράλληλα, συστήνει τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου από όλες τις ευπαθείς ομάδες, εν όψει του χειμώνα και μέχρι να έρθει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Όσον αφορά στον επερχόμενο χειμώνα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υποστηρίζει ότι θα είναι εντελώς διαφορετικός. Θα πρέπει – λέει – να έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα παράθυρα ανοιχτά για να αερίζονται οι εσωτερικοί χώροι, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε για γραφεία και σχολεία.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Χθες δηλώθηκαν 187 επιπλέον κρούσματα. Από τα 156 εγχώρια κρούσματα, τα 28 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 23 συνδέονται με συρροές.

Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:

27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με συρροές, ενώ 19 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

-5 κρούσματα στηνΠ.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 1 κρούσμα στηνΠ.Ε. Κέρκυρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή και 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 


Spread the love