//Φόβοι για μπλακ άουτ λόγω καύσωνα – «Γονατίζει» όλη η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες

Φόβοι για μπλακ άουτ λόγω καύσωνα – «Γονατίζει» όλη η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες

Spread the love

Με τον καύσωνα να συνεχίζεται ανελέητος ξεδιπλώνεται μια σειρά πρωτοβουλιών προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Κρίσιμη για την αντοχή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται και η σημερινή ημέρα, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να διατηρήσουν αυξημένα τα επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος. Επιπλέον και ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ υψηλός.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 2 Αυγούστου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, καθώς άγγιξε 11.000 μεγαβάτ, και σήμερα αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το όριο. Η ανησυχία έγκεται στο γεγονός ότι ο πολυήμερος ακραίος καύσωνας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποσυμπίεση της κατάστασης. Εξειδικευμένοι παράγοντες του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποκλείουν την πιθανότητα ενός μπλακ άουτ κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί για τις αντοχές του συστήματος είναι η έκκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους καταναλωτές να βοηθήσουν ώστε να αποφευχθεί η δυσάρεστη εξέλιξη ενός μπλακ άουτ.

Χθες, Δευτέρα, 2 Αυγούστου, στην Ελλάδα καταγράφηκε πανευρωπαϊκό υψηλό θερμοκρασιών με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 46 βαθμούς Κελσίου ενώ και σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν ιδιαίτερα υψηλές σε όλη τη χώρα, καθώς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 45 βαθμούς Κελσίου με έντονο μάλιστα το αίσθημα της δυσφορίας.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των δύσκολων ημερών. Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού.

Ειδικότερα:

 • Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.
 • Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι όλες διαθέσιμες.
 •  Οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον ‘Αγιο Δημήτριο V.
 • Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και ‘Αγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.
 • Ο ‘Αγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να είναι διαθέσιμη σήμερα.
 • Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι σημαντικός για τη συμβολή στην επάρκεια.
 • Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.
 • Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.
 • Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.
 • Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 • Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.
 •  Μέτρα που συστήθηκε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας και η προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές.
  ΔΕΔΔΗΕ

Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με την φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Καμία ανησυχία στον ΔΕΣΦΑ

Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

Από dikaiologitika.gr


Spread the love