//Φθηνότερο ρεύμα φέρνει η πανδημία για τους καταναλωτές

Φθηνότερο ρεύμα φέρνει η πανδημία για τους καταναλωτές

Spread the love

Σε μπαράζ εκπτωτικών κινήσεων έχουν προχωρήσει οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και περί τα τέλη της εβδομάδας αντίστοιχη ενέργεια αναμένεται και από τη ΔΕΗ 

Μετά την άρση του lockdown ένας μετά τον άλλον τους ιδιώτες αξιοποίησαν το φθηνότερο κόστος ενέργειας που προκάλεσε η πανδημία με την πτώση της ζήτησης των καυσίμων και έσπευσαν να μετακυλίσουν μέρος του οφέλους στην κατανάλωση. Έτσι, οι Ήρων και Protergia παρέχουν έκπτωση 45% στις τρέχουσες τιμές της κιλοβατώρας, ρίχνοντας το κόστος στα επίπεδα των νυχτερινών χρεώσεων. Αντίστοιχη κίνηση με 44% έχει κάνει και η Watt & Volt.  Οι εταιρίες παρέχουν τις προαναφερόμενες εκπτώσεις σε όσους είναι συνεπείς στους χρόνους πληρωμής των λογαριασμών τους. Και η NRG, επίσης, δίνει έκπτωση 35% και δωροκάρτα 50 ευρώ για καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η ΔEΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκπτωτικές κινήσεις μετά το τέλος της τρίμηνης διάρκειας κατά την οποία είχε εφαρμόσει έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για την περίοδο του lockdown. Στις 26 Ιουνίου, την ερχόμενη Παρασκευή, τελειώνει το τρίμηνο της προσφοράς της και σύμφωνα με πηγές, η εταιρία σίγουρα από τις 27 του μηνός θα εφαρμόσει ίδια χρέωση και για τις καταναλώσεις ρεύματος άνω των 2.000 kWh. Κάτι που το δοκιμάζει από τις 26 Μαρτίου, και όπως αναφέρουν πηγές, η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι στα 0,11 ευρώ ανά kWh όπως και για τις καταναλώσεις κάτω των 2.000 kWh. Ουσιαστικά καταργεί το κλιμάκιο άνω των 2.000 (η τιμολόγηση ήταν στα 0,119 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και πια θα δίνει φθηνότερο ρεύμα και στα νοικοκυριά με μεσαίες και μεγαλύτερες καταναλώσεις ρεύματος.

Η δημόσια εταιρεία, αναφέρουν παράγοντες, με τον τρόπο αυτό παίρνει τα χνάρια των ανταγωνιστών της και οι πηγές θέλουν να προχωρά επίσης και σε επιπλέον εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις που κάνουν οι προμηθευτές ρεύματος είναι αποτέλεσμα της μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος) η οποία τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν χαμηλότερη κατά 48%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή ήταν στα 34,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 65,91 ευρώ. Η τιμή του περασμένου μήνα αντανακλά το φθηνότερο κόστος ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στο μίγμα της παραγωγής το φυσικό αέριο είχε μερίδιο 50,1%, οι ΑΠΕ 38,54%, ενώ ο ακριβός λιγνίτης υποχώρησε κατά 87% από πέρυσι με αποτέλεσμα τον Μάιο να αντιπροσωπεύει μόλις το 3,46%. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί απέσπασαν το 7,9%.

Έτσι οι προμηθευτές και ιδίως των καθετοποιημένων ομίλων πέρασαν μέρος της μείωσης στην κατανάλωση.


Spread the love