//Γιατί ο δήμος Πρεσπών ζητά αλλαγές στο μνημείο του Πισοδερίου αλλιώς θα το απομακρύνει

Γιατί ο δήμος Πρεσπών ζητά αλλαγές στο μνημείο του Πισοδερίου αλλιώς θα το απομακρύνει

Spread the love

Αλλαγές στο μνημείο που ανεγέρθηκε στο Πισοδέρι, από τους «Δραμινούς Μακεδόνες», ζητάει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από αντιδράσεις που ξέσπασαν από το μνημείο. Στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών ζητάει να γίνουν αλλαγές εντός 20 ημερών, αλλιώς θα ανακληθεί η άδειά του και θα κατεδαφιστεί το μνημείο.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο Πρεσπών συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα 22.6.2020 με θέμα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αναθηματική στήλη που ανεγέρθηκε από τον σύλλογο Δραμινοί Μακεδόνες στον περίβολο του κοινοτικού καταστήματος Πισοδερίου. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως η στήλη που τοποθετήθηκε στις 17.6.2020 είναι διαφορετική από αυτή που προτάθηκε από τον σύλλογο αυτό και διαβιβάστηκε από την κοινότητα Πισοδερίου για έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο στις 30.5.2020. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν αφορούν στα εξής: έχει προστεθεί μαίανδρος, έχει προστεθεί το λογότυπο «Δραμινοί Μακεδόνες» καθώς και η φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», επιπλέον έχει αφαιρεθεί το πλαίσιο του κειμένου και έχει αυξηθεί το μέγεθος της γραμματοσειράς. Τέλος, η στήλη τοποθετήθηκε και αποκαλύφθηκε χωρίς να υπάρξει κάλεσμα σε πολίτες και φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου της οποίας την βοήθεια αξιοποίησε ο Σύλλογος για να προωθήσει το αίτημά του.

Μετά από αυτά και με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας, καθώς και σχετική επιστολή του προέδρου της κοινότητας Πισοδερίου, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει από τον σύλλογο που κατασκεύασε και τοποθέτησε τη στήλη, μέσα στις επόμενες 20 μέρες, να την αντικαταστήσει ώστε να ανταποκρίνεται ακριβώς στην αρχική λιτή πρόταση, όπως ακριβώς υποβλήθηκε, χωρίς πρόσθετα στοιχεία και χωρίς αλλαγές στα ήδη προτεινόμενα. Αν μετά από 20 μέρες δεν έχει γίνει η αντικατάσταση με άλλη που δεν θα διαφέρει από την εγκριθείσα τότε ανακαλείται η άδεια και θα κατεδαφιστεί το μνημείο. Μέχρι τότε θα καλυφθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία, μειοψήφισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού εξέφρασε την διαφωνία του με την αρχική έγκριση, πρότεινε σαν καταλληλότερο τρόπο θεραπείας της διαπιστωμένης αυθαιρεσίας την αντικατάσταση της στήλης με το μισό προς τα πάνω μέρος της.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Οι Πρέσπες έχουν υπάρξει το επίκεντρο διχασμού στη χώρα μας για τον οποίο οι Πρεσπιώτες αν και δεν είχαν καμία ευθύνη πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα. Διδαγμένοι από τα πάθη του παρελθόντος είμαστε σήμερα ταγμένοι στις αξίες της συναίνεσης και της ανοχής. Λυπάμαι πολύ που από την όμορφη Δράμα, κάποιοι αγνόησαν τις ευαισθησίες μας και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της κοινότητας Πισοδερίου και του Δημοτικού Συμβουλίου και τους καλούμε να διορθώσουν άμεσα τις αυθαιρεσίες τους που έχουν δημιουργήσει ένταση και διχασμό στην κοινωνία μας».

ΠΗΓΗ: e-ptolemeos.gr


Spread the love