//Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική… και άλλες ιστορίες

Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική… και άλλες ιστορίες

Spread the love

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, που οι ρυθμοί μέρα με τη μέρα σε κάνουν να ξεχνάς την ταυτότητά σου, το όνομά σου, το όραμά σου, τον λόγο σου, τα λόγια σου και τα ιδανικά σου. Σε μια τέτοια τρελή ζωή που οι πυξίδες της διαδρομής σου μπερδεύονται όλο και περισσότερο , κάνοντάς σε να χάνεις για στιγμές , για ώρες και μέρες τον δρόμο και το προορισμό σου.
Χαμογελάς …και λες.. αυτή είναι η ζωή.. θα τα καταφέρω , όλοι συνήθισαν αυτούς τους αλλόκοτους καιρούς.

Και εκεί που πας να ηρεμίσεις , λέγοντας στον εαυτό σου πως όλα θα πάνε καλά και κουρνιάζεσαι στη γυάλα της ασφάλειας -την τόσο αποστειρωμένη- και ασφυκτικά κλειστή, έρχεται κάποιος και με μεγάλη ευκολία, αρχίζει και σκαλίζει το δικό σου προστατευτικό.Και για να φύγουμε και λίγο από την αγκαλιά του λογοτεχνικού προλόγου, το θέμα εστιάζεται στο πως η αυτοπεποίθηση, αλλά και οι επιρροές που αφήνουμε να διεισδύσουν στον εσωτερικό μας κόσμο, από όλο αυτό το πανηγύρι που συμβαίνει έξω από εμάς , προβάλλουν την αδυναμία και την αντανάκλαση ενός αδύναμου εγώ.

Όσο αρνητικοί και να είμαστε στο ότι τα εξωτερικά ερεθίσματα ακόμη και στον άνθρωπο με την ακλόνητη αυτοπεποίθηση και αύρα που εκπέμπει δεν καθιστούν τροχοπέδη στη μείωση της δυναμικότητας που προβάλει, ας μη βιαστούμε να εξάγουμε συμπεράσματα , γιατί θα πέσουμε έξω.

Μια αποτυχία, μια αδυναμία, μια είδηση, μια λέξη, μια εμπειρία και ένα μάθημα που στοίχισε κάποια στιγμή , είναι ικανά όταν βρεθεί ο «κατάλληλος άνθρωπος» σε συνδυασμό με την επιρροή του εξωτερικού περιβάλλοντος , να πυροδοτήσουν τον «κατεδαφισμό» του ψυχικού κόσμου ενός ανθρώπου.

Όταν ακούμε κακοποίηση, το μυαλό μας πηγαίνει στη σωματική που και αυτή χρήζει βαρύνουσας σημασίας.  Ας μη ξεχνάμε τα υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας που έκαναν την «πρεμιέρα» τους στην περίοδο της καραντίνας και άλλα πόσα που δεν καταγράφθηκαν. Ενημερωτικά στο σημείο αυτό θα παραθέσω και το τηλέφωνο του τηλεφωνικού κέντρου που αφορά θύματα βίας και απευθύνεται σε γυναίκες 15900 και λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο .

Όμως , πάμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας και να μιλήσουμε και για την άλλη βία που  φαίνεται μόνο με τα μάτια της ψυχής μας.
Αυτή που δεν κάνει τόσο μεγάλο κρότο και δεν αναφέρω καμιά άλλη πέραν της λεκτικής βίας.

Έρχεται κάποιος-κάποια  και εν προκειμένω να βγάλει τις δικές του/της ανασφάλειες, φοβίες, κόμπλεξ , συναισθήματα κατωτερότητας, πιεστικές παρελθοντικές καταστάσεις και μη έχοντας τα όρια κατανόησης και ενσυναίσθησης , στοχεύει και αρχίζει να υπονομεύει το άτομο που έχει απέναντί του, με τα χειρότερα όπλα, τις λέξεις του.

Οι λέξεις σε συνδυασμό με μια κακή στιγμή πεσμένης ψυχολογίας, επαγγελματικών προβλημάτων , οικογενειακών, δένονται μαζί τους και έτσι το άτομο , παρόλο που μπορεί να κατατάσσεται στα άτομα με υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης , είτε επειδή δεν θέλει να χάσει το συγκεκριμένο άτομο (πχ στα πλαίσια μιας σχέσης [ερωτικής/φιλικής, επαγγελματικής], ενός  γάμου και ούτω κάθε εξής ) είτε λόγω κωλύματος εσωτερικών ψυχολογικών διεργασιών/προβλημάτων ) αδυνατεί να αμυνθεί και έτσι αρχίζει να βάζει τον εαυτό του στην «αρένα της φθοράς».

Μεταξύ άλλων συνηθισμένες εκφράσεις που μπορεί να ακουστούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι «Σιγά τι έκανες» «Ποιος/Ποια νομίζεις ότι είσαι» «Το ότι κατάφερες κάτι δεν σε καθιστά άξιο/α» « Μη χαίρεσαι, δεν θα κρατήσει για πολύ» « Με κούρασες» «Ο άλλος/άλλη είναι πιο επιτυχημένος/η από εσένα» « Δεν είσαι και τόσο έξυπνος/η , άρα δεν κάνεις για τα δικά μου γούστα» « Εγώ αν το έκανα θα το έκανα καλύτερα από εσένα».
Λέξεις που παρατάσσονται η μια κοντά στην άλλη κάνοντας προτάσεις που με την πρώτη ματιά δεν αφήνουν σημάδια υπόνοιας για τον πόνο που προκαλούν σε αυτόν που δέχεται εκείνη τη στιγμή τα μηνύματα.

Και τι περιλαμβάνει μια λεκτική επίθεση; Επιθετική οργή, μείωση, απαξίωση, καταδίκη, παρεμπόδιση /εκτροπή, απόκρυψη, σύγκριση.

Ωστόσο το θέμα, δεν είναι να απαριθμήσω αυτή τη στιγμή έναν κατάλογο πιθανών εκφράσεων που μπορεί να ακουστούν υπό τέτοιες συνθήκες, αλλά να δείξω ότι δεν αποτελεί δικαιολογία καμία έκφραση-λέξη η οποία αρκεί να επιφέρει λύπη, στεναχώρια ή στη χειρότερη ψυχολογική φθορά του δέκτη.
Το ότι κωλύεται να ανταπαντήσει για τους διάφορους λόγους που συντρέχουν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποστεί τη σύγκριση, τη μείωση, τον ίδιο ψυχολογικό εξευτελισμό της στιγμής.

Γι αυτό ας παραθέσω κάποια σημάδια που μπορεί να σταθούν σωτήρια σε περιπτώσεις , όπου το άτομο αδυνατεί για δικούς του προσωπικούς λόγους να ανοίξει το στόμα του [και πάλι μιλάμε με πιθανότητες και περιπτώσεις]
α) κακός ύπνος, β)έντονα ξεσπάσματα γ) αύξηση-μείωση σωματικού βάρους δ) πόνοι στην κοιλιά /πονοκέφαλος ε) απομάκρυνση από τον περίγυρο στ) δυσκολία έκφρασης /τοποθέτησης απόψεων, αδυναμία πρωτοβουλιών , σκυμμένο κεφάλι (δήλωση λύπης /υποταγής).

Παρόλα αυτά όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις πιθανές το τονίζω και πάλι.

Πρέπει όσο δύσκολο και να μας είναι, όσο οδυνηρά και αν το βιώνουμε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας , να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων , να ανοίξουμε το στόμα μας και να βάλουμε ότι μας φθείρει στη θέση του.
Δεν χρειάζεται φόβος , κάποιες καταστάσεις σηκώνουν θάρρος και υπομονή. Θάρρος να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και υπομονή να τοποθετήσεις έναν ψυχολογικά διεφθαρμένο θα τολμήσω να πω στη θέση του. Γιατί υγιής άνθρωπος συνοδεύεται από υγιείς απόψεις, λόγια και σκέψεις.

Δεν στο λέω για να λυπηθείς τον πομπό /θύτη που σε έφερε στο σημείο αυτό, αλλά για να κατανοήσεις την κατάσταση και να προχωρήσεις, ούτε εσύ ήθελες να βρεθείς στον δρόμο αυτό , ούτε αυτός…αλλά ο καθένας από διαφορετικά μετερίζια ξεκίνησε και έφτασε σε αυτό το σημείο….γίνε ΕΣΥ αυτός που θα βάλει την τελεία.

Νικολέτα-Μιχαέλα Βασιλειάδου – Φιλόλογος

Παραπομπές :

Infante, D.A.a, & Wigley, C.J. (1986). “Verbal Aggressiveness: An Interpersonal Model and Measure”. Communication Monographs, 53(1), p. 61-69.

http://ikee.lib.auth.gr/record/321852

Are You Dating an Abuser? | Psychology Today

Verbal Abuse (leaderu.com)
Controlling People: How to Recognize, Understand, and Deal with People Who Try to Control You, Patricia Evans pg. 191. 2002 by Adams Media Corp

Για όποιον επιθυμεί θα σας παραθέσω και μια ηλεκτρονική διεύθυνση από το site academia , όπου αναλύεται περαιτέρω το εν λόγω ζήτημα : (8) (DOC) “H γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει” ή αλλιώς.. Λεκτική Βία | Pinelopi Tsimpri – Academia.edu .


Spread the love