//Η Ολυμπία Τελιγιορίδου ομιλήτρια στην εκδήλωση «η ιστορία του μεταξιού» στην Καλαμπάκα

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου ομιλήτρια στην εκδήλωση «η ιστορία του μεταξιού» στην Καλαμπάκα

Spread the love

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη σηροτροφία  μίλησε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς και υπεύθυνη του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αγροτική πολιτική. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Καλαμπάκα στις 31/7/2022 από τον Σύλλογο «Αιγίνιον-Κοιτίδα Πολιτισμού» και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον κατοίκων της περιοχής, καθώς πρόκειται για μια εναλλακτική παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να ενσωματωθεί στο σχεδιασμό ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Στη συζήτησε εξετάσθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές για εκ νέου απασχόληση με τη σηροτροφία, καθώς προπολεμικά στην Καλαμπάκα η καλλιέργεια της μετάξης αποτελούσε μια από τις κυριότερες δραστηριότητες των κατοίκων.

Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον κτηνοτροφικό αυτό κλάδο, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση παραγωγής εγχώριου μεταξόσπορου, την επιστημονική στήριξη όσων ασχολούνται με τη σηροτροφία ή όσων επιθυμούν να ασχοληθούν, τη δημιουργία μονάδων αναπήνισης κουκουλιών, τη συμπερίληψη της ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ των μορεώνων και την αξιοποίηση υπαρχουσών αγροτικών υποδομών.

Για την ανάπτυξη της σηροτροφίας μπορούν να αξιοποιηθούν οι στόχοι της νέας ΚΑΠ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τα οικολογικά σχήματα και την πράσινη ανάπτυξη που οφείλει να είναι δίκαιη.

Η ανάκαμψη του κλάδου και η αύξηση της παραγωγής κουκουλιών μπορεί να στηριχθεί στη δημιουργία συλλογικών σχημάτων στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας και μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΠΑΑ, του Leader, του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού νόμου.

Η ενασχόληση με τη σηροτροφία μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα σε διάστημα μόλις 2 μηνών. Να σημειωθεί επίσης πως η παραγωγή δεν αφορά μόνο τη μεταξωτή κλωστή αλλά και δημιουργία καλλυντικών, χειρουργικών νημάτων κλπ.

Η σηροτροφία και η μεταξουργία μπορεί να αναπτυχθεί συνολικά στη χώρα μας αξιοποιώντας την παράδοση σε πολλές περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Σουφλί.

 


Spread the love