//Κάντε ποδήλατο και κρατήστε μακριά τον καρκίνο – Τι αναφέρει νέα Αμερικανική μελέτη

Κάντε ποδήλατο και κρατήστε μακριά τον καρκίνο – Τι αναφέρει νέα Αμερικανική μελέτη

Spread the love

Κάνοντας επί μισή ώρα καθημερινά σωματική άσκηση μέτριας έντασης, όπως το ποδήλατο, θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 31%.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την κακοήθεια.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας «MD Anderson Cancer Center», ζήτησαν από 8.002 ενήλικες Αμερικανούς να συμμετάσχουν στη μελέτη «Reason for Geographic and Racial Differences in Stroke» (REGARDS) που αφορούσε την ιχνηλάτηση σωματικής δραστηριότητας επί επτά συνεχόμενες ημέρες, κατά τη χρονική περίοδο 2009-2013.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν ήταν άνω των 45 ετών και δεν είχαν εμφανίσει καρκίνο. Επιπλέον, φορούσαν στους γοφούς τους επιταχυνσιόμετρο.

Ύστερα από πέντε χρόνια, 268 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν από κάποια μορφή κακοήθειας.

Η ανάλυση των στοιχείων των Αμερικανών ερευνητών έδειξε ότι, όσοι έκαναν καθιστική ζωή, διέτρεχαν 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ήταν πιο ενεργητικοί στη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη έλαβε υπόψη της την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της νόσου των ατόμων.

Όσοι όμως έκαναν ελαφριά, μέτρια ή έντονη σωματική άσκηση, είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Αντικαθιστώντας τον… καναπέ με 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, όπως το ποδήλατο, μειώνεται κατά 31% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αλλά και η σωματική άσκηση μικρότερης έντασης ήταν επίσης ευεργετική στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, με το περπάτημα, διάρκεια μισής ώρας, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο κατά 8% .

«Η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικού χρόνου με φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης συσχετίστηκε με 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο», επισημαίνει η Καθηγήτρια Susan Gilchrist, αναπληρώτρια καθηγήτρια για την Κλινική Πρόληψη του Καρκίνου, και επικεφαλής της μελέτης.


Spread the love