//Καστοριά: 20 συνολικά τα κρούσματα Covid-19 – Ομαλή η κατάσταση

Καστοριά: 20 συνολικά τα κρούσματα Covid-19 – Ομαλή η κατάσταση

Spread the love

Ακόμα τέσσερα νέα κρούσματα Covid-19 εντοπίστηκαν στην Καστοριά (τα δύο είναι απο χθες ο αριθμός αφορά τα επίσημα στοιχεία) ύστερα από τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα δείγματα που έλαβε ο ΕΟΔΥ.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή ανέρχεται στα 20 από της 24 Ιουνίου οπότε και επανεμφανίστηκε ο ιός στην περιοχή.

Τα κρούσματα σύμφωνα με τον κύριο Ρωμιόπουλο, συντονιστή του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, ομαδοποιούνται σε τρείς ομάδες. Δηλαδή ξεκίνησε ο ιός από τρία διαφορετικά άτομα, τα οποία τον μετέδωσαν σε κοντινά τους πρόσωπα. Αυτό, κατά τον κύριο Ρωμιόπουλο είναι και το πιο ευχάριστο, καθώς δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη διασπορά, ενώ χάρη στη γρήγορα ιχνηλάτηση των επαφών των προσώπων αυτών, η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη,

Μικρή σύγχυση με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Μέχρι και χθες ξέραμε ότι τα κρούσματα στην Καστοριά ήταν 19. Δηλαδή 17 συν δύο νέα χθες. Όμως από τα πρώτα 17 το ένα αφορούσε γιατρό από την Κοζάνη που δραστηριοποιείται στην Καστοριά. Όπως μας εξήγησε ο κ. Ρωμιόπουλος το κρούσμα αυτό καταμετρήθηκε στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του ασθενούς. Επομένως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αφορούν την Καστοριά ήταν 16. Χθες και σήμερα εντοπίστηκαν άλλα δύο (ανα ημέρα) οπότε ο νέος συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20. Πάντως η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, χρειάζεται όμως η τήρηση των μέτρων για την διαφύλαξη της υγείας από όλους μας!

Η επίσημη ανακοίνωση του κ. Ρωμιόπουλου

Ανακοινώνουμε 6 νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας για το διήμερο 2 – 3 Ιουλίου 2020. Τα τέσσερα εξ αυτών είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς και τα άλλα δύο κάτοικοι του νομού Κοζάνης. Μεταξύ των θετικών κρουσμάτων περιλαμβάνεται άτομο ηλικίας άνω των 70 ετών με υποκείμενο νόσημα το οποίο διαγνώστηκε με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και από χθες νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας. Σήμερα η κλινική του εικόνα κρίνεται ικανοποιητική. Τα υπόλοιπα κρούσματα χαρακτηρίζονται μέχρι στιγμής ως ασυμπτωματικά και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα ανέρχεται συνολικά στα 23 από τα οποία τα 20 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς και τα 3 κάτοικοι του νομού Κοζάνης.

Στην παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου νοσηλεύονται συνολικά τέσσερα περιστατικά. Η πορεία της νοσηλείας τους κρίνεται ομαλή.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των νέων κρουσμάτων τα τρία χαρακτηρίζονται μέχρι στιγμής ως ορφανά. Επίσης, μολονότι η πλειονότητα των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί στο νομό Καστοριάς καταγράφεται ως αποτέλεσμα στενής επαφής με θετικό κρούσμα, ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός διαμορφώνει μία ανησυχητική κατάσταση καθώς μεγαλώνει ο κύκλος επαφών και ιχνηλάτησης.

Από την άλλη, ενθαρρυντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι αρνητικό για τον νέο ιό SARS-CoV 2 διαπιστώθηκε το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ χθες το απόγευμα σε χωριό του νομού Καστοριάς στο οποίο είχαν διαγνωστεί κρούσματα κατά το προηγούμενο διάστημα.

Η υπεύθυνη στάση του κάθε πολίτη με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας όπου αυτή ενδείκνυται, δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας του. Αντιθέτως.

Ιορδάνης Α. Ρωμιόπουλος
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Συντονιστής ΕΟΔΥ Δυτ. Μακεδονίας


Spread the love