//Καστοριά: Δεν συντρέχουν λόγοι για lockdown – Αναμένονται και νέα αποτελέσματα από τεστ

Καστοριά: Δεν συντρέχουν λόγοι για lockdown – Αναμένονται και νέα αποτελέσματα από τεστ

Spread the love

Από την ημέρα που άρχισε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ελλάδα, ποτέ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για lockdown, αντιθέτως με κάθε τρόπο, οι αρμόδιες αρχές (ΕΟΔΥ, Προστασία του Πολίτη, Υπουργείο Υγείας) έλεγαν και λένε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τοπικό lockdown. Για να παρθεί όμως μια τέτοια απόφαση πρέπει να συντρέχουν λόγοι που κάθε φορά διαφέρουν.

Στην Καστοριά υπάρχουν ήδη 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όμως δεν συντρέχουν οι λόγοι για να τεθεί η περιοχή σε lockdown. Μάλιστα αυτό δεν θα μπορεί να είναι σε γενική μορφή, αλλά αν τυχόν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, θα είναι σε συγκεκριμένο σημείο. Τα κρούσματα άλλωστε, εκτός από ένα που έχει χαρακτηριστεί «ορφανό» με κάποιο τρόπο σχετίζονται, είναι ήπια και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Επίσης έχει παρθεί μεγάλος αριθμός δειγμάτων προς εξέταση, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. Ακόμα και αν βρεθούν θετικά -εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως θα βρεθούν- και πάλι θα πρέπει να εκτιμηθεί η συσχέτιση με τα προηγούμενα. Κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, είναι γνωστό από την αρχή, ότι με ιδιαίτερη προσοχή ιχνηλατεί όλες τις επαφές και παρακολουθεί στενά την διαμόρφωση της κατάστασης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Το γεγονός ότι περιοχή της Ξάνθης και συγκεκριμένα η κοινότητα Εχινός, τέθηκε σε καθεστώς lockdown ουδεμία σχέση έχει με ότι συμβαίνει στην Καστοριά. Στον αντίποδα υπάρχει και η περίπτωση της Παραμυθιάς της Θεσπρωτίας, όπου τα κρούσματα είναι περισσότερα, αυτήν την στιγμή, από αυτά της Καστοριάς και με μικρότερο πληθυσμό, αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητο να κηρυχθεί η περιοχή σε lockdown. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συντρέχουν πολλοί λόγοι, όπως τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, η μορφή των κρουσμάτων, αν είναι πολύ βαριά ή ήπια, αν υπάρχουν πολλά «ορφανά» κρούσματα οπότε δυσκολεύει πολύ η ιχνηλάτηση, οπότε η λύση είναι ο περιορισμός όλων. Ακόμα και αν βρεθούν και άλλα κρούσματα, αυτά ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και όχι ανησυχία και πανικός.

Πολλοί πολίτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλλιεργούν ανησυχία με αναφορές σε Lockdown, ακόμα και με βαριές ύβρεις, ενώ δεν έχει γίνει λόγος από επίσημα χείλη για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως αυτό που συνεχώς τονίζεται είναι πως η κατάσταση ελέγχεται. Αξίζει τα σημειωθεί, πως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν, καθαρά για λόγους ενημέρωσης και προσοχής. Δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούμε με το τι κάνουν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά, αφού είναι γνωστή η μέθοδός τους.

Αυτήν την ώρα από όλους μας, απαιτείται ψυχραιμία, προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είχαμε χαλαρώσει πολύ, παρά τα όσα δύσκολα περάσαμε την προηγούμενη φορά. Κανείς μα κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Αντί λοιπόν να διαδίδουμε ασυνάρτητα πράγματα, ας δώσουμε λίγο προσοχή, ώστε να παραμείνει η κατάσταση ελεγχόμενη και να περάσει γρήγορα.

Ο ditikostipos.gr θα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα και με ψυχραιμία θα σας ενημερώνει, για να συμβάλλει, όχι σε πανικό φυσικά, αλλά στην ομαλή ενημέρωση και την προστασία του πληθυσμού της Καστοριάς. Ακόμα κι αν τις επόμενες μέρες, διαμορφωθεί τέτοια κατάσταση και κριθεί αναγκαία απόφαση για lockdown, τότε αυτό θα είναι τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή εκεί που παρουσιάζεται έξαρση σε κρούσματα και θα το αντιμετωπίσουμε. Τονίζουμε όμως ξεκάθαρα ακόμα μια φορά, πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη!


Spread the love