//«Κεραυνοί» Παπανικολάου: Γιατί δεν λένε πόσοι συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό;

«Κεραυνοί» Παπανικολάου: Γιατί δεν λένε πόσοι συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό;

Spread the love

Να δίνονται στη δημοσιότητα και οι αριθμοί που αφορούν συνολικά στους νοσηλευόμενους με κορονοϊό Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας και όχι μόνον των κρουσμάτων ή όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Αυτό τονίζει στο Dikaiologitika News o γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, την ώρα που οι ΜΕΘ αρχίζουν να γεμίζουν επικίνδυνα.

Ο κ. Παπανικολάου αμφισβητεί ευθέως και την εικόνα για τη διάδοση του ιού όπως αυτή παρουσιάζεται καθημερινά στα επίσημα στοιχεία. «Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων δεν τον θεωρώ σοβαρό γιατί δεν γίνεται με σχεδιασμένο τρόπο ούτε η ιχνηλάτηση, ούτε τα τεστ. Οπότε ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνουν δεν έχει καμία αξία» λέει ο κ. Παπανικολάου

«Ενημέρωση στην τηλεόραση για επικοινωνιακούς λόγους»

«Για να έχουμε εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις ΜΕΘ πρέπει πρώτα να έχουμε συνολική εικόνα για τον ιό. Και δεν έχουμε με ευθύνη της κυβέρνησης, Στην ενημέρωση που γίνεται από την τηλεόραση δεν δίνω καμία σημασία. Γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Αναφέρομαι στα ενημερωτικά δελτία που εκδίδονται με τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Για να έχουμε ασφαλή εκτίμηση θα πρέπει να ανακοινώνεται και ο αριθμός νοσηλευόμενων με covid που δεν είναι στις ΜΕΘ. Για τους ασθενείς δηλαδή, που είναι στις πτέρυγες. Γιατί είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός επειδή κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς μετά την 5η ή τη 10η μέρα θα βαρύνουν και θα διασωληνωθούν , τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των εισαγομένων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν ανακοινωνόταν ούτε την περασμένη άνοιξη, ούτε τώρα και μας κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί συμβαίνει. Γιατί δεν τον ανακοινώνουν», διερωτάται ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Θα αντέξουν οι ΜΕΘ;

Λογικά εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αν θα αντέξουν οι ΜΕΘ που φιλοξενούν περιστατικά με covid, Ειδικά στην Αττική όπου η πληρότητα τους ήδη αγγίζει το 70%. Συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 200 κλίνες σε ΜΕΘ ειδικά για covid και άλλες 550 για περιστατικά άλλης νοσηρότητας.

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωση της στέλνει σήμα κινδύνου τονίζοντας ότι η πανδημία πάει να εξελιχθεί σε κρίση στις ΜΕΘ που μπορεί να οδηγήσει αναγκαστικά σε φαινόμενα διαλογής όσων θα εισάγονται.

Με φρικτό αποκλεισμό των μεγαλύτερων σε ηλικία. Όπως δηλαδή έγινε σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία στο πρώτο κύμα όπου οι γιατροί λόγω ελλείψεων κλινών επέλεγαν να σώζουν νέους και να μην διασωληνώνουν ασθενείς μεγάλης ηλικίας άνω των 70 χρόνων με συνέπεια βέβαια οι περισσότεροι να καταλήξουν.

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ αν το πρόβλημα μας ξεπεράσει» καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.

dikaiologitika.gr


Spread the love