//Κληρονομιές αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς… κληρονόμους

Κληρονομιές αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς… κληρονόμους

Spread the love

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με «Τα Νέα» αναζητεί… ξεχασμένες κληρονομιές αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ, προωθώντας αυτοματοποιημένη διαδικασία για την άντληση στοιχείων που αφορούν την εκκαθάριση, την εποπτεία και τη διαχείρισή τους.

Η αναζήτηση του υπουργείου Οικονομικών αφορά κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία άγνωστων κληρονόμων, με περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ορίσει κληρονόμο, μία διαθήκη η οποία όριζε ως κληρονόμο το Δημόσιο ή κάποιο κοινωφελές ίδρυμα και μένει στα αζήτητα, καθώς και περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται επιτήδειοι με αποτέλεσμα η περιουσία να μη φτάνει στους κληρονόμους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ανεκμετάλλευτο θησαυρό, ο οποίος παραμένει ανενεργός και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη διοχέτευσή τους σε κοινωνικές δράσεις.

Οι κληρονομιές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ξεπερνούν τις 2.500 και η αξία τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ψηφιακές διαδικασίες και η διασύνδεση μεταξύ μητρώων και υπηρεσίων που προωθούνται. το Υπ.Οικ. θα έχει άμεση γνώση των δημοτολογικών στοιχείων όσων σχετίζονται με κοινωφελείς περιουσίες και σχολάζουσες κληρονομιές.

Παράλληλα, επιταχύνεται και απλοποιείται η διαδικασία για την καταβολή των ποσών τα οποία δικαιούνται οι υπότροφοι, βοηθηματούχοι, προμηθευτές κλπ από τα έσοδα των κληροδοτημάτων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.


Spread the love