//Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας του βουλευτή και των δημάρχων της ΠΕ Γρεβενών για τις αδικίες στην Δίκαιη Μετάβαση

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας του βουλευτή και των δημάρχων της ΠΕ Γρεβενών για τις αδικίες στην Δίκαιη Μετάβαση

Spread the love

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν οι δύο δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Πάτσης για τις αδικίες εις βάρος της περιοχής από το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης

Προς: Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ

  • Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Κ. Μουσουρούλη
  • Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρ. Τριαντόπουλο
  • Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκο
  • Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλ. Σδούκου
  • Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Κασαπίδη
  • Διοικητή ΟΑΕΔ, κ. Σπ. Πρωτοψάλτη
  • Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ, κ. Γ. Στάσση

Κοιν.:  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ιων. Γιάτσιο

 

Θέμα: Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας του Βουλευτή Ν. Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, του Δημάρχου Γρεβενών, Γεωργίου Δασταμάνη και του Δημάρχου Δεσκάτης, Δημητρίου Κορδίλα για την εξαίρεση του Νομού Γρεβενών από τις ενισχύσεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που έχετε συντάξει και έχετε θέσει σε δημόσια διαβούλευση, ο Νομός Γρεβενών όχι μόνο δεν επωφελείται από τις ενισχύσεις και τις ελαφρύνσεις που προβλέπονται για τους ενεργειακούς Νομούς, αλλά ουσιαστικά καταδικάζεται σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία. Δυστυχώς όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε προς εσάς αγνοήθηκαν, καθώς καμία από αυτές δεν ενσωματώθηκε στο masterplan.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ενισχύσεις δύο ταχυτήτων για νέες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία που υιοθετείτε, θα παγιώσουν την ήδη υφιστάμενη ανισότητα που επικρατεί μεταξύ των Νομών της Περιφέρειας και θα μεγαλώσουν το χάσμα που υπάρχει αναμεσά τους λειτουργώντας ως αντικίνητρο για οποιασδήποτε μορφής επένδυσης στο Νομό Γρεβενών. Επισημαίνουμε ότι για δεκαετίες ο Νομός μας, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχαιρή οικονομική κατάσταση, δεν μπορούσε να επωφεληθεί από αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύσεων λόγω του πλασματικού υψηλού ΑΕΠ που δημιουργούσε στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η λιγνιτική δραστηριότητα των ενεργειακών Δήμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εξαίρεση του Νομού Γρεβενών από την επιπλέον ελάφρυνση του 10% της ρήτρας δίκαιης μετάβασης που ήδη βρίσκει εφαρμογή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» συνιστά καταφανώς μια αδικία προς τους κατοίκους του Νομού μας που αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες απ’ ό τι πολλές από τις περιοχές που επιδοτούνται.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να θεσμοθετήσετε οριζόντια τα ίδια ποσοστά επιδοτήσεων για νέες επενδύσεις συμπεριλαμβάνοντας και τον Νομό Γρεβενών και αντίστοιχα να εφαρμόσετε την ρήτρα δίκαιης μετάβασης του 10% και για τους κατοίκους του Νομού μας.

Ταυτόχρονα, καλούμε τους τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους της Π.Ε. Γρεβενών που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας, να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στον θεσμικό τους ρόλο και να υποστηρίξουν εμπράκτως τα δίκαια αιτήματα του Νομού μας.

Τέλος διαμηνύουμε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας που προΐσταται των διαβουλεύσεων εκ μέρους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας ότι οφείλει να προωθεί την ανάπτυξη επί ίσοις όροις για όλους τους Νομούς της Περιφέρειας και ότι η σιωπηλή εκ μέρους του αποδοχή αυτών των όρων στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης τον καθιστά συνένοχο στην οικονομική καταστροφή που θα υποστεί ο Νομός Γρεβενών με την εφαρμογή αυτού του Σχεδίου.

Οι υπογράφοντες,

Πάτσης Ανδρέας, Βουλευτής Ν. Γρεβενών

Δασταμάνης Γεώργιος, Δήμαρχος Γρεβενών

Κορδίλας Δημήτριος, Δήμαρχος Δεσκάτης

 

 

 


Spread the love