//Kορωνοϊός: Ανησυχία από τα νέα κρούσματα – 7 νέα στην Κοζάνη – Πληθαίνουν τα «ορφανά» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Kορωνοϊός: Ανησυχία από τα νέα κρούσματα – 7 νέα στην Κοζάνη – Πληθαίνουν τα «ορφανά» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Spread the love

Συναγερμός σήμανε αργά το Σάββατο το βράδυ, στις υγειονομικές αρχές της Κοζάνης και στους τοπικούς φορείς η επιβεβαίωση επτά, τουλάχιστον, νέων κρουσμάτων κορωνοιού στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Kozanimedia, ένα εκ των κρουσμάτων είναι τουρίστας από τη Σερβία, ο οποίος διαμένει σε ξενοδοχείο της περιοχής και βρέθηκε θετικός στον ιό μετά από τροχαίο ατύχημα και μεταφορά του στο Μαματσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα, οι ειδικοί προβληματίζονται και για την επανεμφάνιση Αττικής και Θεσσαλονίκης – Διαβάστε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ισχύσει απο 15 έως 29 Ιουλίου

Σε εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν έξαρση του κορωνοϊού αφενός λόγω της εισόδου τουριστών και αφετέρου λόγω της χαλαρότητας που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το Σάββατο εδραιώνουν την εικόνα που έχει αποτυπωθεί τα τελευταία 24ωρα και έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς πέραν των εισαγόμενων κρουσμάτων (26 τον αριθμό σε σύνολο 41), καταγράφηκαν εκ νέου θετικά τεστ τόσο στην Αττική (9 από 7 την Παρασκευή και 7 την Πέμπτη) όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας κάποια από τα κρούσματα θεωρούνται “ορφανά”, με άγνωστη, δηλαδή, πηγής μετάδοσης γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει τον τρόπο εισόδου επισκεπτών και τουριστών από τον Προμαχώνα με την εκτίμηση ότι τα μέτρα αυτά θα ανακόψουν τον ρυθμό εισαγωγής κρουσμάτων στη χώρα.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να επεκταθούν και στα αεροδρόμια εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Συγκεκριμένα από τις 15 έως τις 29 Ιουλίου η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται άμεσα με τη χαλαρότητα στη συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα να προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους, πάνω από 300, μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλους τους χώρους όπου ισχύουν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με πληροφορίες από kozanimedia.gr / protothema.gr

 


Spread the love