//Κορονοϊός: Προς περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων – Τι θα γίνει με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Προς περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων – Τι θα γίνει με τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Spread the love

Περαιτέρω αποκλιμάκωση στα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού σχεδιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί με στόχο να επιστρέψουν σιγά σιγά στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι πολίτες.Κάτι που άλλωστε δηλώνουν ανοικτά πλέον τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής.

 

Οι περισσότεροι περιορισμοί θα μείνουν για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει η οικονομία να κινηθεί κανονικά, ενώ οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα για να προστατευθούν από τον ιό.

Άλλωστε η κυβέρνηση θεωρεί ότι πλέον σχεδόν 8 στους 10 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ και όσοι είναι ακόμη διστακτικοί λόγω των πιθανών παρενεργειών, εκτιμά ότι θα κάνουν το εμβόλιο μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για το πρωτεϊνικό Novavax. Ένα εμβόλιο το οποίο οι ειδικοί αλλά και η Πρόεδρος τη; Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν δηλώσει ότι είναι ένα «καθαρό εμβόλιο» με δεδομένο ότι παράγεται όπως τα κλασικά για παράδειγμα της γρίπης.

 

Προς κατάργηση κι άλλα μέτρα
Για τον λόγω αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να αφήσει μόνο τα απαραίτητα μέτρα. Ήδη άλλωστε τα περισσότερα δεν τηρούνται καν και μόνο εθελοντικά οι πολίτες προσαρμόζονται σε περιορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την απελευθέρωση στην εστίαση του ανώτατου αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι, πλέον στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ δεν τηρείται σχεδόν κανένα μέτρο.

Ελάχιστοι πελάτες είναι καθήμενοι ενώ οι περισσότεροι είναι όρθιοι ο ένας δίπλα στον άλλο.

 

Πάντως και αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφασίσει έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, τη χαλάρωση και κατάργηση κι άλλων μέτρων για τον κορονοϊό.

Στο τραπέζι μπαίνει πλέον και η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, παρότι σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr δεν αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να αρθούν όλα τα μέτρα ταυτόχρονα.

 

Όμως η υποχρεωτική μάσκα στους εσωτερικούς χώρους αναμένεται να μείνει για καιρό ακόμη, έστω κι αν κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες την καταργούν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να είναι και αυτήν την εβδομάδα η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα και θεωρείται πιθανό ότι οι επιστήμονες θα συμφωνήσουν να αυξηθεί το ποσοστό από το 10% που είναι σήμερα έως το 50%.

Ωστόσο κάποια μέτρα και ειδικά για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι το Πάσχα και πιθανώς και στη συνέχεια. Ανάλογα με το αν βρεθούν νέες θεραπείες ή νέα εμβόλια ή αν καμφθεί πλήρως η πανδημία.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα παραμείνει ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού ώστε οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να μην μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους. Μέτρο που όμως επιβαρύνει και όσους έχουν εμβολιαστεί καθώς και εκείνοι περνούν τον σχετικό έλεγχο.

 

Πηγή ethnos.gr


Spread the love