//Κρύο ναι, χιόνια ίσως… – Ασταθές το βαρομετρικό χαμηλό – Μπορεί να μην επιρεάσει την Δυτ. Μακεδονία

Κρύο ναι, χιόνια ίσως… – Ασταθές το βαρομετρικό χαμηλό – Μπορεί να μην επιρεάσει την Δυτ. Μακεδονία

Spread the love

Αν και μέχρι στιγμής τα μοντέλα προβλέψεων του καιρού προβλέπουν για το Σαββατοκύριακο ισχυρές χιονοπτώσεις στην Δυτική Μακεδονία, μάλιστα προβλέπουν και ότι το ύψος του χιονού που θα πέσει μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, σημερινό δημοσίευμα του meteo.gr αλλάζει τα δεδόμενα καθώς δεν είναι με ακρίβεια γνωστό πως θα κινηθεί το βαρομετρικό χαμηλό που θα επιρεάσει την χώρα, άρα επομένως και προς τα που θα κινηθούν οι χιονοπτώσεις.

Η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια τους. Στην επερχόμενη κακοκαιρία Μήδεια ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πως αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια.

Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Όπως παρατηρούμε στο γράφημα 1 οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο Βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο Νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο Κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων και στην ένταση τους. Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα.

Πηγή: meteo.gr


Spread the love