//«Λιμοκτονούν» τα αθλητικά σωματει – Σε απόγνωση χιλιάδες προπονητές και αθλητές

«Λιμοκτονούν» τα αθλητικά σωματει – Σε απόγνωση χιλιάδες προπονητές και αθλητές

Spread the love

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κρατούσα κατάσταση στον αθλητισμό, προπονητές, αθλητές και παράγοντες, βιώνοντας πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της πανδημίας.

«Τα σωματεία λιμοκτονούν, δεν ξέρω πόσα από τα 950 που έχουμε στο μπάσκετ θα καταφέρουν να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί» δηλώνει στα dikaiologitika.gr ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Παναγιώτης Τσαγκρώνης, σημειώνοντας ότι εκτός από τις ομάδες που συμμετέχουν στην Α1 κατηγορία, καμία άλλη δεν λαμβάνει χρήματα «πόσω μάλλον οι ακαδημίες οι οποίες μάλιστα έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους πέντε μήνες τώρα».

Το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Χιλιάδες απασχολούμενοι στη φυσική αγωγή, είτε αποκλειστικώς, είτε συμπληρωματικά έχουν αναζητήσει αλλού πλέον δουλειά καθώς «μόνον όσοι έχουν εργόσημα μπορούν να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, δηλαδή μερικές δεκάδες» εξηγεί ο κ. Τσαγκρώνης. «Οι ακαδημίες δεν διαθέτουν κανένα έσοδο , την ώρα που τα έξοδα τους καλπάζουν, ενώ και οι μικροί χορηγοί των 1.000 και 2.000 ευρώ που συνήθως τις συντηρούν, αδυνατούν πλέον να εισφέρουν» καταλήγει.

Καμία ενίσχυση

«Καλούμαστε να κάνουμε το αυτονόητο, να λειτουργήσουμε δηλαδή ως επαγγελματίες μη έχοντας καμία υποστηρίξει από κανένα φορέα» υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της ομάδας ποδοσφαίρου Ολυμπιάδας Υμηττού Μαρκέλα Μάγκου. «Τα μόνα έσοδα μας» συνεχίζει «είναι τα χρήματα που συγκεντρώνουμε από τις ακαδημίες όπου εκεί αθλούνται 150 παιδιά. Δεν έχουμε καμία άλλη ενίσχυση από πουθενά, ούτε από τους χορηγούς.

Καταγραφή

Τα dikaiologitika.gr, μετέβησαν σήμερα στον Πανελλήνιο και στο γήπεδο του Αστέρα στο Στρέφη, χώροι οι οποίοι είναι κλειστεί και δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν το Πάσχα με μοναδική ίσως εξαίρεση τα ανοιχτά γήπεδα. Προπονητές και αθλητές εξέφρασαν την άποψη τους για τις επιπτώσεις στον κλάδο του αθλητισμού.

«Αναμφίβολα προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξίσου όμως σημαντική είναι σωματική και η ψυχική υγεία των αθλητών και ιδίως των παιδιών», αναφέρει η διακεκριμένη αθλήτρια, προπονητρια και ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου Ειρήνη Δανιηλ.

αθλητικά σωματεια προβληματα

Και συμπληρώνει, «εδώ και ένα χρόνο δουλέψει ελάχιστα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς, κυρίως όμως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την εκγύμναση των ανθρώπων που ήδη έχουν αυτή την δραστηριότητα ως τρόπο ζωής και τώρα την στερούνται από την καθημερινότητα τους ή την υποκαθιστούν με ήπιες μεθόδους, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο».

«Μεγαλύτερη ανησυχία μας, οι νεαρές ηλικίες»

Με την σειρά του, ο προπονητής γυναικών στο τμήμα ΑΕΚ Futsal Χρήστος Χριστόπουλος, σημειώνει στα dikaiologitika.gr: «Αρκετούς μήνες από το Νοέμβριο συγκεκριμένα το lockdown έχει επηρεασει σε μεγάλο βαθμό την αθλητική δραστηριότητα της χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία βλέπουμε στις νεαρές ηλικιες αφού δεν μπορουν να εκτονωσουν την ενέργεια τους σε αυτό που αγαπάνε πιο πολύ. Δεν είμαι ειδικός για να μπορώ να πω τι μπορεί να γίνει αλλά ευελπιστώ σύντομα να βρεθούν λύσεις ώστε τα παιδιά μας να μην ξεχάσουν την σημασία του αθλητισμού».

Η συνέχεια στα dikaiologitika.gr

 


Spread the love