//Lockdown στη Θεσσαλονίκη: Με sms οι μετακινήσεις – Απαγόρευση πτήσεων – Αναστολή συμβάσεων

Lockdown στη Θεσσαλονίκη: Με sms οι μετακινήσεις – Απαγόρευση πτήσεων – Αναστολή συμβάσεων

Spread the love

Σε καθεστώς Μαρτίου επιστρέφουν Θεσσαλονίκη και Σέρρες με την κυβέρνηση να προχωρά από το πρωί της Τρίτης και για 14 μέρες σε καθολικό lockdown λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και επαναφορά sms προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το τοπικό lockdown στις περιοχές που περνούν το ανώτερο επίπεδο συναγερμού και συγκεκριμένα στη τρίτη ζώνη.

Μοναδική εξαίρεση με το γενικό lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα, στις αρχές Μαρτίου, είναι ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως ανακοίνωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια αλλά και εκκλησίες «κατεβάζουν ρολά», ενώ αναστέλλονται όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Όπως και στο διάστημα του γενικού lockdown έτσι και στην περίπτωση του τοπικού για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών θα πρέπει να αποστέλλουν sms για όλες τις μετακινήσεις.

Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Η μετακίνηση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα γίνεται με αποστολή SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Ωστόσο για την έκτη κατηγορία, αυτή της σωματικής άσκησης και της εξόδου με κατοικίδιο, πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται μετά τις 9 το βράδυ ούτε με την αποστολή μηνύματος δεδομένου ότι παράλληλα θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας με μοναδικές εξαιρέσεις την εργασία και τους λόγους υγείας.

Κλείσιμο Εκκλησιών

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλειστές θα είναι επίσης και οι εκκλησίες όπως ακριβώς έγινε και στο γενικό lockdown.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας στις «κόκκινες» περιοχές του χάρτη ισχύει ο περιορισμός των 9 ατόμων μέσα στους ναούς.

Σημειώνεται ότι κατά το καθολικό lockdown αναφορικά με τις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη και πρακτικές, είθισται η συμμετοχή και η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων αυστηρώς των λοιπών προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών.

Τι θα ισχύσει για τα Σουπερμάρκετ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ και επιπλέον ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Τα σουπερμάρκετ θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Ανοιχτά επίσης θα είναι τα βενζινάδικα αλλά και υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα κρεοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Απαγόρευση πτήσεων

Από τις 6 αύριο το πρωί σταματούν οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εφαρμογή του γενικού lockdown εξαιρούνταν οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Αναστολή συμβάσεων

Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, αλλά και πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο.

Αντίστοιχα με την περίοδο του Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα των 534 ευρώ.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες, ενώ οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τις επιχειρήσεις παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Τέλος, οι επιχειρήσεις δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.


Spread the love