//Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης στα Κορέστεια Καστοριάς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης στα Κορέστεια Καστοριάς

Spread the love

Περισσότεροι από τριανταπέντε (35)νέοι άνθρωποι (κυρίως φοιτητές) απ’ όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν μαθήματα για την κατασκευή τοίχων από ωμόπλινθους (πλινθιά) και κατασκευής ωμοπλίνθων, την κατασκευή ξύλινων δομικών στοιχείων και την ανάλυση των ξύλινων κατασκευών σε πλίνθινα σπίτια και οικισμούς καθώς και τα πλινθιά και το ξύλο, ως  δομικά υλικά με σπουδαία περιβαλλοντική αξία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Οι καθηγητές κ. Κωνσταντίνος Κατάκαλος ως συντονιστής της ομάδας και η κ. Μαρία Στεφανίδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο κ. Γεώργιος Μαντάνας και η κ. Βάνα Γεωργαλά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσίασαν και ανέλυσαν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο τις θεματικές ενότητες των μαθημάτων, εντυπωσιάζοντας τους εκπαιδευόμενους για τις ιδιότητες και τις δυνατότητες των παραδοσιακών αυτών δομικών υλικών που ο σύγχρονος τρόπος δόμησης οικιών και οικισμών έχει υποτιμηθεί.

Στα εξειδικευμένα εργαστηριακά μαθήματα συνέδραμαν τους καθηγητές οι κύριοι Βασίλης Χριστίδης και Ευστάθιος Τσάκαλος για την τεχνική παρασκευής πλινθιών και ο κ. Αντώνιος Ντόντας για την τεχνική κατασκευής ξύλινης σκεπής.

Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Καστοριάς και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης ενώ κατά την  διάρκεια του τριημέρου των μαθημάτων λειτούργησε έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων και μαγειρέματος παραδοσιακών συνταγών με κυρίαρχο το προϊόν του φασολιού που καλλιεργείται ευρέως στα Κορέστεια και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Παράλληλα λειτούργησε ένα παιδικό τμήμα κατασκευής ωμοπλίνθων και λασποδημιουργημάτων από μικρούς φίλους της παραδοσιακής δόμησης των Κορεστείων.

Το εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης των Κορεστείων, εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  για την ανάδειξη των κρυμμένων θησαυρών της παραδοσιακής δόμησης και αρχιτεκτονικής φυσικών και δομικών υλικών της Δυτικής Μακεδονίας, ως σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας  της και της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα την περίοδο που η οικολογική δόμηση και τα φυσικά υλικά είναι τάσεις που αναπτύσσονται ολοένα και πιο δυναμικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το επόμενο εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης σύμφωνα  με την οργανωτική επιτροπή, προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο δίμηνο για τον Άγιο Γερμανό στις Πρέσπες.

 


Spread the love