//Μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων έως 31 Ιουλίου

Μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων έως 31 Ιουλίου

Spread the love

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Αθλητισμού, στην οποία παρουσίασαν ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

 

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην έξαρση της βίας σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ υπογράμμισε πως «αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας, πρέπει να σκοτώσουμε εμείς τη λερναία ύδρα του χουλιγκανισμού».

«Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία», τόνισε ο υπουργός.

Εξήρε, παράλληλα, το έργο της ΕΛΑΣ σημειώνοντας πως μέσα σε δύο εβδομάδες σημειώθηκαν 17 συλλήψεις, ενώ «σφραγίστηκαν» 67 σύνδεσμοι που λειτουργούσαν παράνομα.

 

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
(α) Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών: Όποιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σφραγίζονται.

(β) Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ έχουν το χρέος να αναβαθμίσουν τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, ώστε να εντοπίζονται ταχύτατα οι δράστες διαφόρων αδικημάτων: Θα ελεγχθούν σχετικά από την ΕΛΑΣ.

(γ) Θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών για την πρόβλεψη παραβατικότητας ανηλίκων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προβλέπονται και εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών ειδικά με την Βρετανία, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας

(δ) Θα αναβαθμιστεί η εποπτεία των μέτρων της οπαδικής βίας: Επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός θα είναι ο εκάστοτε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ.

 

Τέλος στην ανατολή των ποινών, ιδιώνυμο για την κουκούλα
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος και σημείωσε πως αναδιαμορφώθηκαν τα αδικήματα και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές.

 

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως:

 • Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το μέγιστο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας:

(α) Για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους – όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη – θα προβλέπεται ποινή από 5 μήνες έως 5 έτη.

(β) Όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1 έτος θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 5 μήνες έως 5 έτη.

(γ) Για το αδίκημα υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

 • ¨Ερχονται σημαντικές αλλαγές στην απόλυση υπό όρο.
 • Έρχεται ιδιώνυμο για όσους καλυμμένο το πρόσωπό τους.
 • Θα απαγορεύεται πλέον η αναστολή των ποινών.
 • Οι υποθέσεις οπαδικής βίας θα δικάζονται κατά προτεραιότητα . Σε περίπτωση αναστολής εκδίκασης θα επιβάλλονται περιοριστικοί όροι.

 

 

Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι μέχρι 31 Ιουλίου
Τον λόγο τέλος, πήρε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι σύνδεσμοι σε όλη την χώρα θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Αθλητισμού, αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν νόμιμα μόλις 12 λέσχες οπαδών και 222 παραρτήματα.

Όσες λέσχες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα θα παραμείνουν κλειστές και μετά το πέρα του συγκεκριμένου διαστήματος, ενώ αναμένονται και βαριά διοικητικά πρόστιμα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αθλητισμού:

Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:

 • Το ερασιτεχνικό σωματείο, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ μπορούν να αναγνωρίσουν έως ΜΙΑ Λέσχη Φιλάθλων, έκαστη.
 • ΕΔΡΑ της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Ετσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης.
 • Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ ΚΑΕ/ αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της.
  Τι θα συμβεί με τα εισιτήρια για τις θύρες των οργανωμένων
  Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε, επιπλέον πως πλέον θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των γηπέδων, όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι οπαδοί.

 

Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου και συμπεριλαμβάνει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα προβαίνουν αποκλειστικά σε διάθεση Εισιτηρίων Διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών και μόνο στους νόμιμους κατόχους τους θα επιτρέπεται η είσοδος.
Εφόσον, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου στις εξέδρες, τότε θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές αναστολής λειτουργίας της θύρας, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.

 

Πηγή dikaiologitika.gr


Spread the love