//Μήνυμα Δημάρχου Νεστορίου προς τους δημότες με αφορμή την επανεμφάνιση του covid-19

Μήνυμα Δημάρχου Νεστορίου προς τους δημότες με αφορμή την επανεμφάνιση του covid-19

Spread the love

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στον Δήμο μας (Νεστόριο-Διποταμία), θέλω να επισημάνω κινδύνους που ελλοχεύουν και να υπογραμμίσω εμφατικά αυτά που πρέπει να τηρήσουμε όλοι μας, ώστε να βγούμε γρήγορα αλώβητοι από την πανδημία που μαστίζει την πατρίδα και τον τόπο μας.

 

  1. Ο κορωνοϊός, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, χτύπησε και τον Δήμο μας και άρα προοιωνίζονται δύσκολες μέρες, εφόσον δεν δείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα.
  2. Ένας μέρος της κοινωνίας, παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, πορεύεται- «βολεύεται» με τις θεωρίες της συνομωσίας, αγνοώντας τα εκατομμύρια πλέον κρούσματα και νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα με την συμπεριφορά της.
  3. Ένα άλλο μέρος της κοινωνίας μας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι πληγέντες από τον COVID-19, θεωρούν λαθεμένα ότι η ασθένεια αυτή συνοδεύεται από κάποιου είδους κοινωνικό ρατσισμό. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Αυτά συνέβαιναν 2.000 χρόνια πριν. Σήμερα κάθε ασθένεια, άρα και αυτή, είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, είναι αποδεκτή από την σύγχρονη κοινωνία(χωρίς ίχνος ρατσισμού) και αντιμετωπίζεται, στο μέτρο του δυνατού, από την Ιατρική επιστήμη. Κανένας λοιπόν δεν κατηγορεί κανέναν γιατί προσβλήθηκε ή νόσησε. Ο ιός είναι παντού, μεταδίδεται εύκολα, όπως όλες οι λοιμώξεις, και όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη, άρα και εμείς είμαστε υποψήφιοι να προσβληθούμε απ αυτόν.
  4. Το επιλήψιμο είναι όταν προσβάλλεται κάποιος από τον ιό να μην αυτοαπομονώνεται, να αγνοεί τα συμπτώματά του ή να τα υποβαθμίζει (απλή γρίπη κτλ), να μην επικοινωνεί με τον γιατρό του για τα περαιτέρω, να μην κάνει το test, μεταδίδοντας έτσι την ασθένεια σε άλλους και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και στους έχοντες προβλήματα υγείας. Αυτό ονομάζεται εγκληματική ανευθυνότητα, είναι κατακριτέο και όχι μόνο. Μετά από τόσους μήνες που όλος ο κόσμος ταλαιπωρείται από τον συγκεκριμένο ιό, μετά από τόση δημοσιότητα και τόσες οδηγίες, κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον ανενημέρωτο και να κάνει τον αδιάφορο. Υπάρχει στον καθένα η ατομική ευθύνη και οφείλει να την αναλαμβάνει.
  5. Σήμερα λοιπόν, μετά την «έλευση» του κορωνοϊού και στον Δήμο μας, οφείλουμε όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας για να περιορίσουμε την εξάπλωση, να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

Συγκεκριμένα:

 

  1. Φοράμε όλοι τις μάσκες μας παντού μέσα ή έξω, κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής.
  2. Όσοι έχουμε συμπτώματα καθόμαστε σπίτι και ενημερώνουμε όλες τις επαφές να προσέχουν, μέχρι να κάνουμε το test και να δούμε το αποτέλεσμα.
  3. Εφόσον βρεθούμε θετικοί ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα και των γιατρών για το πρόβλημά μας.
  4. Εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 όπως ισχύει από σήμερα για την Π. Ε. Καστοριάς.

 

Αγαπητοί συνδημότες,

 

Γνωρίζω ότι υπάρχει κόπωση από τους προηγούμενους μήνες και οικονομικές δυσκολίες. Διαφωνώ και εγώ με την σπουδή της Πολιτικής Προστασίας να ξαναβάλει την Καστοριά σε καραντίνα, αγνοώντας τις ενιαίες προτάσεις της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νομού,(όπως να δοθεί χρονικό περιθώριο για νέες συλλογικές προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας, να εξαιρεθεί το λιανικό εμπόριο από πιθανή καραντίνα κλπ.), που οδηγεί πλέον τον νομό σε νέα οικονομική περιπέτεια. Αντιλαμβάνομαι επίσης την ανάγκη όλων μας να επανέλθουμε γρήγορα στην κανονικότητα. Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Έτσι θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και σε συνεργασία με την επιστήμη να τον εξαλείψουμε. Ο Δήμος θα συνεχίσει με τις υπηρεσίες του να κάνει το καθήκον του.

Καλό κουράγιο και υπομονή σε όλους.

 

Ο Δήμαρχος

Χρήστος Γκοσλιόπουλος

 

 


Spread the love