//«Μύρισε» Δεκαπενταύγουστος – Το Σάββατο τα «ανεβάσματα» της Παναγίας της Γράμμουστας

«Μύρισε» Δεκαπενταύγουστος – Το Σάββατο τα «ανεβάσματα» της Παναγίας της Γράμμουστας

Spread the love

Λίγες μέρες μένουν για την ολοκλήρωση και του Ιουλίου και με τον ερχωμό του Αυγούστου μπαίνουμε πια για τα καλά στο κλίμα του Δεκαπενταύγουστου, στο «Πάσχα του καλοκαιριού» κατά των Φώτη Κόντογλου. Για αυτό και το ερχόμενο Σάββατο 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν κατά το έθιμο, τα «Ανεβάσματα» της θαυματουργής εικόνας, της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γράμμουστας στην ορεινή μαρτυρική κοινότητα.

Η εικόνα της Παναγιάς της “Οδηγήτριας” ζωγραφισμένη στην Βενετία πριν 400 χρόνια βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Αργους Ορεστικού.

Κάθε χρόνο οι Γραμμουστιάνοι την ανεβάζανε πάνω σε ειδικό άλογο ντυμένη με κόκκινο βελούδο με χρυσά σιρίτια την τοποθετούσαν στην εκκλησιά της Παναγιάς για όλο το καλοκαίρι και μετά με τον ίδιο τρόπο την κατέβαζαν όταν έφευγαν για τα χειμαδιά.

Σήμερα η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, μεταφέρεται με τα λεγόμενα «ανεβάσματα» στη Γράμμουστα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται τα «κατεβάσματα» οπότε και μεταφέρεται δηλαδή πάλι πίσω στο Άργος Ορεστικό, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Φέτος τα «ανεβάσματα» της εικόνας της Παναγίας, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θαυματουργή εικόνα θα αναχωρήσει τα ξημερώματα με αυτοκινητοπομπή, για την Γράμμουστα, όπου θα παραμείνει μέχρι τον εορτασμό του Γεννεθλίου της Θεοτόκου.


Spread the love