//Νανοτεχνολογία ΑΠΘ: Αντισηπτικό αδρανοποιεί τον κορονοϊό

Νανοτεχνολογία ΑΠΘ: Αντισηπτικό αδρανοποιεί τον κορονοϊό

Spread the love

Παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Nanotexnology 2020, μαζί με την αντιγηραντική κρέμα που προστατεύει από την μπλε ακτινοβολία

Ένα αντισηπτικό και ταυτόχρονα καλλυντικό σπρέι χεριών, το οποίο αδρανοποιεί τον κορονοϊό, αλλά και μία αντιγηραντική αντιοξειδωτική κρέμα προσώπου που προστατεύει από την μπλε ακτινοβολία (blue light) δημιουργήθηκαν με τη χρήση νανοτεχνολογίας και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Nanotexnology 2020, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Και τα δύο αυτά προϊόντα αναμένεται να πιστοποιηθούν τους προσεχείς μήνες, προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν στον ΕΟΦ και να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Το αντισηπτικό σπρέι χεριών κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL Nanobiomed και εκτός από τις ουσίες που περιέχουν τα συνήθη αντισηπτικά, περιέχει και αντιμικροβιακά νανοσωματίδια, τα οποία δεσμεύουν και αδρανοποιούν τον κορονοϊό.

«Τα νανοσωματίδια που περιέχει αυτό το αντισηπτικό διάλυμα είναι πολύ μικρότερα από τον κορονοϊό (έχουν μέγεθος 10-20 νανομέτρων ενώ ο κορονοϊός έχει μέγεθος 100 νανομέτρων) και προσκολλώνται στον ιό, τον οποίο αδρανοποιούν, ώστε να μην μπορεί αυτός να κολλήσει στους υποδοχείς της μύτης. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του έναντι των άλλων αντισηπτικών.

Το αντισηπτικό αυτό θα κυκλοφορήσει σε διάφορα χρώματα και αρώματα, δηλαδή θα είναι και καλλυντικό» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νανοϊατρός, επικεφαλής της Ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ, και υπεύθυνη της προαναφερόμενης εταιρείας νανοϊατρικής, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Ο πόλεμος κατά του COVID-19 πρέπει να γίνει σε νανοκλίμακα

Εκτός από τα νανοσωματίδια το εργαστήριο του ΑΠΘ αναμένεται να βγάλει στην αγορά και ειδικές μάσκες. Πρόκειται για εκτυπωμένες μάσκες τριών διαστάσεων με νανοφίλτρο. «Δεν αρκεί να κάνουμε μια τρισδιάστατη μάσκα. Η μάσκα θα πρέπει να έχει νανοφίλτρο για να μην περνάει ο κορονοϊός και μολύνει τον χρήστη» είπε στο ethnos,.gr η νανοϊατρός του ΑΠΘ.

Το μεγάλο προτέρημα αυτού του υλικού είναι ότι προσφέρει μια επιφάνεια εχθρική για την προσκόλληση μικροβίων και ιών. Η μάσκα, στην πλήρη εκδοχή της με τη νανοεπίστρωση, προσφέρει ιδιότητες που απευθύνονται για προσωπικό νοσοκομείου και όχι για απλή χρήση.

img_5138.jpg
Η Βαρβαρα Καραγκιοζακη με τον νανοτεχνολόγο Αλέξανδρο Ορφανό

Όπως εξηγεί η κ. Καραγκιοζάκη ο κορονοϊός είναι ένας αόρατος εχθρός γιατί είναι σε επίπεδο νανοδιαστάσεων. «Το μέγεθος του COVID-19 είναι 50 με 200 νανόμετρα. Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και τεχνικές οι οποίες να είναι σε νάνο. Ο πόλεμος πρέπει να γίνει σε νανοκλίμακα. Έχουμε τις χειρουργικές μάσκες οι οποίες είναι καλές και μας βοηθούν να μην ερχόμαστε σε επαφή με άρρωστα γονίδια ενός φορέα ή κάποιου που νοσεί από τον κορονοϊό αλλά ξέρουμε ότι το φίλτρο αυτής της μάσκας είναι 3.000 νανόμετρα. Για αυτό και λένε ότι οι εντατικολόγοι στα νοσοκομεια πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 ενεργού άνθρακα με βαλβίδα εκπνοής»

Στην προσπάθεια του ΑΠΘ συμμετέχουν η ελληνική εταιρεία Νανοϊατρικής BL Nanobiomed,η εταιρεία Organic Electronic Technologies και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών προκειμένου τα νέα προϊόντα να μπουν σε μαζική παραγωγή. Το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H) που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη συνέχεια πολυετών ερευνητικών πρωτοβουλιών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Στο Κέντρο που εκτείνεται σε 2000 τ.μ και διαθέτει ειδικούς χώρους cleanroom 600 τ.μ, αναπτύσσονται τεχνολογίες οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών με εφαρμογές στους τομείς της ενέργειας, του φωτισμού, της νανοϊατρικής, της ηλεκτρονικής, των έξυπνων υφασμάτων.

img_5125.jpg

Κρέμα που προστατεύει από την μπλε ακτινοβολία

Μια κρέμα 24ωρης χρήσης, η οποία έχει αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ, παράλληλα, προστατεύει και από την μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών, των κινητών και των τηλεοράσεων, δημιουργήθηκε από την ίδια εταιρεία νανοϊατρικής με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.

Η κρέμα αυτή, όπως ανέφερε η κ. Καραγκιοζάκη, περιέχει νανοσωματίδια, τα οποία μεταφέρουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις βιταμίνες που περιέχουν στο χόριο (στιβάδα κάτω από την επιδερμίδα), όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες και παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Η κρέμα αυτή είναι 24ωρης χρήσης και η διαφορά της από τις άλλες κρέμες είναι ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την γήρανση, δεν μένουν στην επιφάνεια του δέρματος αλλά με τα νανοσωματίδια που περιέχει, εισχωρούν στο χόριο. Επίσης αυτή η κρέμα περιέχει πεπτίδια που δίνουν λάμψη στο δέρμα, ενώ μια καινοτομία είναι ότι προστατεύουν από την μπλε ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα σε γενετικό επίπεδο.

Και τα δυο αυτά προϊόντα έχουν αποσταλεί σε εξειδικευμένο εργαστήριο την Αθήνα, όπου θα ελεγχθούν και θα δοκιμαστούν στον άνθρωπο, προκειμένου να πάρουν πιστοποίηση CE και στη συνέχεια να υποβληθούν στον ΕΟΦ, ώστε να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά. Όπως εκτιμά η κ. Καραγκιοζάκη, η διαδικασία για την πιστοποίηση των προϊόντων αυτών θα ολοκληρωθεί σε 2-3 μήνες.


Spread the love