//Νεάπολη: Έτοιμο το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια

Νεάπολη: Έτοιμο το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια

Spread the love

Άλλο ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί το επόμενο διάστημα, αυτήν τη φορά στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου (Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης), με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης της περιοχής. «Τα αποκαλυπτήρια ήταν να γίνουν τη 19η Μαΐου 2020, αλλά λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις κι έτσι αποφασίσαμε να το κάνουμε την Κυριακή 19 Ιουλίου» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Παντελής Παλτσόγλου, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης.

Το μνημείο κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη, με πρωτοβουλία του σωματείου.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν με την υποστήριξη του Δήμου Βοΐου μετά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Νεάπολης. «Η τελετή θα είναι σεμνή και λιτή. Ο κόσμος από την εκκλησία θα περάσει απέναντι στην πλατεία όπου έχει στηθεί το μνημείο και θα ακολουθήσει μια μικρή γιορτή. Η αντρική χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατερού Κοζάνης θα παρουσιάσει μπροστά από το μνημείο το χορό σέρρα και θα υπάρξουν ομιλίες» τόνισε ο Παντελής Παλτσόγλου.

Στα θεμέλια χώμα, αγιασμός και αμάραντα από τον Πόντο

Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, που κατασκεύασε με αγάπη και μεράκι το μνημείο, αποκαλύπτει στο pontos-news.gr: «Το έργο αυτό είναι μικρό αλλά ο συμβολισμός μεγάλος. Ήθελα να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από αυτό. Έτσι λοιπόν κατασκεύασα έναν Πόντιο που κρατάει μια λύρα στα χέρια του. Ο Πόντιος αυτός, έχοντας ζήσει την καταστροφή, κρατά στα χέρια του το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού ώστε να τον μεταδώσει και στις επόμενες γενιές».


(Φωτ.: facebook / Γιώργος Κικώτης)

Ο γλύπτης πρόσφερε στο σωματείο χώμα, αγιασμό και αμάραντα από τον Πόντο, που μπήκαν στα θεμέλιά του. «Το ίδιο έκανα και στο μνημείο της Καβάλας το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 13 ή 14 Σεπτεμβρίου, αλλά και στην Αμερική» καταλήγει.

pontos-news.gr


Spread the love