//«Ντέρμπι» η διαδοχή του μακαριστού Σεραφείμ – Στην «κούρσα» των εκλογών και ο Πρωτοσύγκελος της Καστοριάς

«Ντέρμπι» η διαδοχή του μακαριστού Σεραφείμ – Στην «κούρσα» των εκλογών και ο Πρωτοσύγκελος της Καστοριάς

Spread the love

Μια ανάσα πλέον απέχουμε από τις εκλογές νέων Μητροπολιτών, οι οποίες, όπως είναι προγραμματισμένο από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Η συνεδρίαση του σώματος της Ιεραρχίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ιερά Μονή Πεντέλης και όχι στο Συνοδικό Μέγαρο, λόγω των υγειονομικών μέτρων.

Ο ditikostipos.gr εδώ και καιρό έχει μεταδώσει διάφορα ρεπορτάζ για τη διαδοχή του μακαριστού και θρυλικού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, που τόσο άδικα έφυγε από την επίγεια ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις στα 61 χρόνια της ζωής του. Όπως είχαμε πει, η ισχυρή του προσωπικότητα, το τεράστιο έργο του, η απότομη φυγή του από τα εγκόσμια, αλλά και η νευραλγική θέση της ιστορικής Μητροπόλεως της Καστοριάς, έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη διαδοχή του. Έτσι, παρότι στις επερχόμενες Αρχιερατικές εκλογές θα εκλεγούν 5 νέοι Μητροπολίτες, η εικόνα για την Μητρόπολη της Καστοριάς εξακολουθεί να μην είναι «καθαρή», ενώ για τις άλλες 4 δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει.

Είχαμε πει και στο παρελθόν – και φαίνεται πλέον έρχεται στην επιφάνεια – πως υπάρχουν πολλοί Αρχιερείς που αγαπούσαν ιδιαίτερα τον μακαριστό Ποιμενάρχη της Καστοριάς και θα ήθελαν να δουν ένα πρόσωπο, ένα δικό του παιδί, να τον διαδέχεται στον θρόνο της Καστοριάς. Το πρόσωπο αυτό δείχνει να είναι ο Πρωτοσύγκελλος και στενότατος συνεργάτης του μακαριστού Σεραφείμ, Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς, ο οποίος φαίνεται να εισέρχεται, έστω και την τελευταία στιγμή, δυναμικά στην εκλογική διαδικασία, μετατρέποντας την σε…. ντέρμπι! Η είδηση της υποψηφιότητας του έχει σκορπίσει αγαλλίαση στον εκκλησιαστικό κόσμο της Καστοριάς, που επιθυμεί διακαώς να συνεχιστεί απρόσκοπτα το μεγάλο έργο του κυρού Σεραφείμ, το οποίο διεκόπη πρόωρα από την κοίμησή του και τον στέρησε από κοντά μας. Αν, λοιπόν, ισχύσει η υποψηφιότητα του πατρός Νικολάου, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με άξιους επίσης υποψήφιους και ιδίως με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης, πατέρα Χριστοφόρο, που μέχρι τώρα έδειχνε, τουλάχιστον στις συζητήσεις, να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος.

Για το θέμα μάλιστα, η ενημερωτική ιστοσελίδα των Αθηνών in.gr μετέδωσε μόλις χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου :

«Η δεύτερη Ιερά Μητρόπολη που θα πληρωθεί θα είναι η Καστοριά.

Οι υποψηφιότητες είναι αυτή τη στιγμή δύο αλλά από προχθές έγιναν τρεις. Η πρώτη υποψηφιότητα, του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, λέγεται ότι έχει το επίσημο χρίσμα του Αρχιεπισκόπου και στηρίζεται από τον σκληρό πυρήνα Ιεραρχών περί τον Αρχιεπίσκοπο και κυρίως του Γέροντα Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου. Η δεύτερη είναι μια αυτόνομη προσπάθεια Ιεραρχών της Β. Ελλάδος, που ευνοούν την εκλογή άλλου υποψηφίου από αυτόν που προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Πριν δύο ημέρες προστέθηκε και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νικολάου Γιαννουσά, Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Καστοριάς και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Σεραφείμ. Η υποψηφιότητα του αν και έπεσε στο τέλος στη μάχη θα κάνει τη διαφορά. Ή θα καταφέρει να διακριθεί ή θα πριμοδοτήσει την εκλογή του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, αν θα βγει πρώτος».

Αυτό ήταν το ρεπορτάζ του in.gr και εμείς να προσθέσουμε ότι κάποιες σκέψεις που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, λόγω του ότι ο κατά σάρκα αδερφός του πατρός Νικολάου είναι ήδη Μητροπολίτης και μάλιστα στη γειτονική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, ο Αθανάσιος, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλημα ή κώλυμα το οποίο εμποδίζει την ανάδειξη του αδελφού του σε Μητροπολίτη Καστορίας. Μάλιστα, αν θέλει ο Θεός, θα έχουμε την ευλογία να ζήσουμε ένα τέτοιο θαυμαστό γεγονός μετά από πολλά χρόνια, αφού και στο παρελθόν αδέρφια αναδείχθηκαν Αρχιερείς!

Το σίγουρο είναι ότι λίγες μέρες απομένουν και πιστεύουμε ότι η Ιερά Σύνοδος θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την Καστοριά και τον μεγάλο Σεραφείμ που επί σχεδόν 25 χρόνια στόλισε με την αρχιερατική του διακονία την ιστορική αυτή Μητρόπολη!


Spread the love