//Ολ. Τελιγιορίδου: «Δώρον άδωρον οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι»

Ολ. Τελιγιορίδου: «Δώρον άδωρον οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι»

Spread the love

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου με την συνυπογραφή 32 ακόμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον εμπαιγμό που υφίσταται για άλλη μια φορά ο αγροτικό κόσμος της χώρας, με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι.

Το Υπουργείο προχωρά σε νέο παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει υποβάλει η χώρα μας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εν δυνάμει δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα λάβουν υποτιθέμενη αύξηση, από τα 6,8 ευρώ/στρέμμα στα 10 ευρώ/στρέμμα. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να κάνουν χρήση τουλάχιστον 18 κιλών ανά στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου, ενώ η έως τώρα ισχύουσα υποχρέωση για το σκληρό σιτάρι ήταν 12 κιλά ανά στρέμμα.

Είναι φανερό ότι η αύξηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά καλλιεργούμενο στρέμμα είναι εικονική και όχι μόνο δε θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες, που πλήττονται ήδη από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης στις τιμές των αγροεφοδίων, αλλά ούτε καν θα καλύψει τα έξοδα για την υποχρέωση χρήσης της αυξημένης ποσότητας του πιστοποιημένου σπόρου.

Το Υπουργείο οφείλει να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα κριτήρια ένταξης στην συνδεδεμένη ενίσχυση στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι, καλύπτοντας πραγματικά  την αύξηση του κόστους που προκύπτει από την αύξηση της χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου, αντί να καμώνεται πως αυξάνει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Δώρον άδωρον οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι»

Σε νέο παιχνίδι εντυπώσεων προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει υποβάλει η χώρα μας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εν δυνάμει δικαιούχοι των ανωτέρω συνδεδεμένων ενισχύσεων θα λάβουν υποτιθέμενη αύξηση στα σιτηρά, από τα 6,8 ευρώ/στρέμμα στα 10 ευρώ/στρέμμα.

Την ίδια ώρα, όμως, οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν χρήση τουλάχιστον 18 κιλών ανά στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου, ενώ η έως τώρα ισχύουσα υποχρέωση για το σκληρό σιτάρι ήταν 12 κιλά ανά στρέμμα.

Είναι φανερό ότι η συμπερίληψη του σκληρού και του μαλακού σιταριού και του κριθαριού είναι “δώρον άδωρον”, καθώς η επιδότηση πρόκειται να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου και να μην φτάσει ούτε καν να καλύψει το κόστος αγοράς που προκύπτει από την υποχρέωση χρήσης της αυξημένης πια ποσότητας του πιστοποιημένου σπόρου. Χαρακτηριστικά, η τιμή του πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σιταριού ανέρχεται στα 0,60 με 0,70 ευρώ/κιλό, που σημαίνει πως τα επιπλέον 6 κιλά θα στοιχίζουν από 3,60 έως 4,20€, πιο πάνω από τα 3,2€/στρέμμα της αύξησης της επιδότησης.

Πρόκειται για έναν ακόμα εμπαιγμό προς τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι αντί να λάβουν ενίσχυση, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα και μάλιστα σε μία εποχή που δέχονται πολλαπλά χτυπήματα με το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης της τιμής στα αγροεφόδια και την ενέργεια.

Επειδή, η ένταξη του μαλακού σιταριού και του κριθαριού συνοδεύεται από υποχρέωση αύξησης κατά 50% στα κιλά του πιστοποιημένου σπόρου,

Επειδή, η αύξηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά καλλιεργούμενο στρέμμα είναι εικονική και όχι μόνο δε θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες, αλλά ούτε καν θα καλύψει τα έξοδα για την υποχρέωση χρήσης της αυξημένης ποσότητας του πιστοποιημένου σπόρου,

Επειδή, οι αγρότες πλήττονται ήδη από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης στις τιμές των αγροεφοδίων,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Πως προτίθεται να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα κριτήρια ένταξης στην συνδεδεμένη ενίσχυση στον σκληρό και μαλακό σίτο και το κριθάρι, προκειμένου να καλύψει την αύξηση του κόστους που προκύπτει από την αύξηση της χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου από τα 12 στα 18 κιλά ανά στρέμμα;


Spread the love