//Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο σ/ν για τη στέγη των νέων – ΒΙΝΤΕΟ

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο σ/ν για τη στέγη των νέων – ΒΙΝΤΕΟ

Spread the love

Ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα στην οικονομική δύνη που βιώνει η ελληνική κοινωνία το 80% του εισοδήματος των πολιτών που παίρνουν κάτω από 800 ευρώ πηγαίνει στα βασικά τρόφιμα και στο ενοίκιο. Για τα τρόφιμα μόλις προχθές ο πρωθυπουργός ανήγγειλε περιχαρής δελτίο σίτισης που θυμίζει το 1922, το δελτίο σίτισης δηλαδή για τους πρόσφυγες, το δελτίο σίτισης της κατοχής και το δελτίο σίτισης του 1953. Και πραγματικά απορώ πώς εσείς που, προεκλογικά, χρήσιμα επίδομα τα ονομάζατε σοβιετικού τύπου και κατηγορούσατε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να χτυπήσετε την αισχροκέρδεια και αντί να προχωρήσετε στη μείωση του ΦΠΑ για να ενισχύσετε πολίτες που με τις πολιτικές σας φτωχοποίησατε, απορώ πώς είστε περήφανοι, από την μια για το δελτίο σίτισης και από την άλλη για τον παράδεισο που λέτε πως έχει έρθει στην οικονομία. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται. Δεν μπορεί και η οικονομία να πάει καλά και οι πολίτες να φτωχοποιούνται. Ο λαός πεινάει και εσείς είστε περήφανοι. Είστε περήφανοι για την οικονομική – κοινωνική σας πολιτική.

Και αναρωτιέμαι την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει καταργήσει εδώ και χρόνια το δώρο των εορτών σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι περήφανη που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφερε Κοινή Υπουργική Απόφαση για να δώσει δώρο σε 17 εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας από τους 450, βάζοντάς τους σε μία ομάδα εργασίας στην οποία θα δουλέψουν από 14 μέχρι 15 Δεκέμβρη σε ώρες λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και εκτός υπερωριών και μπορούν να το κάνουν και με τηλεργασία. Είστε περήφανοι στο Υπουργείο κύριε Χατζηδάκη για αυτό; Και θα καταθέσω στα πρακτικά. Όπου πραγματικά καταφέρνετε πάντα τα δικά σας παιδιά, τους υμετέρους, να βρίσκετε τρόπους να τους βοηθάτε και τους δίνετε για μία μέρα, τους 17 αυτούς επιλεκτικά υπαλλήλους, 800 ευρώ. Αυτή είναι η αδικία και τα δείγματα της άδικης πολιτικής σας.

Την ίδια ώρα το 40% των πολιτών βιώνει μία στεγαστική κρίση, καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ενοίκιο, στις δόσεις του δανείου, στα έξοδα της θέρμανσης, στα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος και υπάρχει, για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ένας οικονομικός βραχνάς, μία θηλιά στο λαιμό.

Και τα πράγματα είναι χειρότερα για τους νέους, οι οποίοι βρίσκονται και σε μία ηλικία εργασιακής αβεβαιότητας. Και είναι χαρακτηριστικό ότι με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο 28%. Και μελέτες λένε ότι ακόμη και οι νέοι που εργάζονται στο 60% νιώθουν ανασφάλεια οικονομική και η ανασφάλεια αυτή αγγίζει το 70% όταν έχουν και κάποιο δάνειο. Αντί, λοιπόν, να προχωρήσετε σε πολιτικές στήριξης απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, όχι μόνο δεν λύνετε προβλήματα, αλλά πάτε να δημιουργήσετε ακόμη περισσότερα. Την ίδια ώρα με τον πτωχευτικό νόμο δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία και δυστυχώς, για το πολιτικό σύστημα της χώρας, υπάρχουν οι εξωχώριες εταιρείες τύπου Πάτση που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια των πολιτών στο 1/15 της αξίας τους.

Το σημερινό νομοσχέδιο κατ’ ευφημισμόν φέρει τον τίτλο «το σπίτι μου». Αποτελεί μία κοροϊδία για τους νέους. Αφορά 3.500 μόνο δάνεια, ενώ το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 350.000 νέοι, αλλά και ακόμη και αυτοί επιχειρείτε να εγκλωβιστούν σε έναν δανεισμό με αβέβαιο μέλλον. Είναι ένα νομοσχέδιο υπέρ των τραπεζών. Το ίδιο γίνεται και όσον αφορά το άρθρο 9 με το «ανακαινίζω – ενοικιάζω», όπου δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα, καθώς θα παίρνουνε οι ιδιοκτήτες το 40% μέχρι του ποσού των 10.000€, με μία δέσμευση να νοικιάζουν 3 χρόνια χωρίς κανέναν περιορισμό για το ύψος του ενοικίου ή για υποχρέωση μη έξωσης. Εκεί βέβαια που δημιουργούνται περισσότερο ερωτηματικά είναι η κατ’ ευφημισμόν κοινωνική αντιπαροχή. Ακούμε για 11 στρέμματα δημοσίου στην Κηφισιά, για 60 στρέμματα δημοσίου στη Λάρισα, όπου ο εργολάβος θα παίρνει τα δημόσια ακίνητα με την υποχρέωση να τα νοικιάζει ένα ποσοστό από αυτά.

Και μας λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ανάμεσα στους ανθρώπους και τα χωράφια επιλέγει τα χωράφια. Εσείς, κύριε Υπουργέ, τι επιλέγετε; Τους ανθρώπους; Και με ποια εγγύηση το επιλέγετε αυτό; Γιατί είστε ο Υπουργός που όταν θα ιδιωτικοποιούσατε την Ολυμπιακή λέγατε ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το ελληνικό κράτος θα χτίσετε 30 νοσοκομεία και 200 σχολεία. Κάθε μήνα θα χτίζατε και από ένα νοσοκομείο. Ακόμη το περιμένουμε. Και είστε ο Υπουργός που λέγατε όταν ιδιωτικοποιούσατε την ΔΕΗ ότι δε θα αυξηθούν οι λογαριασμοί ούτε ένα ευρώ και θα έχουμε ένα ευτυχές ενεργειακό μέλλον. Μόνο ο κύριος Στάσσης με τις 360.000€ το χρόνο είχε το μέλλον αυτό. Λυπάμαι, αλλά δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ».


Spread the love