//Πανελλήνιες 2020: Εύκολα και κατανοητά τα θέματα Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ – Δείτε τις απαντήσεις

Πανελλήνιες 2020: Εύκολα και κατανοητά τα θέματα Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ – Δείτε τις απαντήσεις

Spread the love

Εύκολα και κατανοητά κρίνονται τα θέματα Νέων Ελληνικών ΕΠΑΛ από τους υποψηφίους πρώτη ημέρα των επαγγελματικών λυκείων για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2020

Σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ οι μαθητές της Γ ́τάξης των ΕΠΑ.Λ. κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο, αναφορικά μετο περιβάλλον κι ειδικότερα μετην προστασία του υδάτινου στοιχείου.Το διαγώνισμα αποτελείται από δύο κείμενα, ένα μηλογοτεχνικό κι ένα λογοτεχνικό. Και τα δύο γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους.

Το μη λογοτεχνικό, μάλιστα,ανήκει στο γραμματειακό είδος του άρθρου και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον τύπο. Το λογοτεχνικό ανήκει στον Ίταλο Καλβίνο, με τη γραφή του οποίου οι μαθητές έχουν εξοικειωθεί ήδη από το γυμνάσιο. Τα ερωτήματα είναι σε όλα τα ζητούμενα διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν προκαλούν έκπληξη στουςπροετοιμασμένους υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να αναπτύξουν μία ομιλία, που απευθύνεται στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριες τους, με θέμα τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να προστατέψουν το υδάτινο στοιχείο.

Το κείμενο στο οποίο βασίστηκε το θέμα της έκθεσης και οι ερωτήσεις, ήταν διασκευή άρθρου του Κοσμά Βίδου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε εβδομαδιαίο περιοδικό.

Στο δεύτερο μέρος της εξέτασης, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω σε απόσπασμα που προέρχεται από τη 13η ιστορία του μυθιστορήματος του Ίταλο Καλβίνο «Μαρκοβάλντο ή Οι εποχές στην πόλη» (μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1989), με τίτλο: «Πού είναι πιο γαλάζιος ο ποταμός».

Διαβάστε, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο από τα Φοιτητικά Νέα, τις απαντήσεις των σημερινών θεμάτων από τα ΕΠΑΛ

Απαντήσεις θεμάτων Έκθεσης-Νέα Ελληνική Γλώσσα (ΓΕΛ) Πανελλήνιες 2020


Spread the love