//Πιέσεις στην Τουρκία για την Αγία Σοφία και τη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο

Πιέσεις στην Τουρκία για την Αγία Σοφία και τη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο

Spread the love

Η θέση της Μόσχας και η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά εκ μέρους της ΕΕ για την Αγία Σοφία – Πιέζει για επιβολή κυρώσεων η Γαλλία

Θέση για το θέμα που προέκυψε με την τουρκική πρόθεση για μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πήρε η Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «περιμένει μια μετρημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε τον ιστορικό ναό «παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών». Τονίζει μάλιστα, ότι η Κομισιόν θα τοποθετηθεί για το θέμα «όταν υπάρξει οριστική απόφαση του δικαστηρίου και της τουρκικής κυβέρνησης».

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ήταν από τα πρώτα κράτη που κάλεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του ναού-μουσείου και να μην τον μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. «Οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους». Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όσα λέγονται για την Αγία Σοφία έχουν στόχο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα ξένο να παρεμβαίνει στο θέμα των χώρων λατρείας μας όπως δεν ανακατευόμαστε εμείς στα θέματα που αφορούν τους λατρευτικούς χώρους άλλων χωρών». Από τις αντιδράσεις είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα. Αντιθέτως, με την κίνησή του, εάν τελικώς την κάνει, ο Τούρκος πρόεδρος θα τοποθετήσει τον εαυτό του απέναντι όχι μόνο στον χριστιανικό, αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Πίεση για επιβολή κυρώσεων και η απάντηση της Τουρκίας

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η Γαλλία πιέζει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα συνέλθει στις 13 Ιουλίου πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Από την πλευρά της, η Άγκυρα απαντάει εφαρμόζοντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τη γαλλική κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη», χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις αιτιάσεις της για το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, που έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου. «Η Γαλλία δεν είπε την αλήθεια στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ο ισχυρισμός της ότι δικά μας σκάφη “κλείδωσαν” στα ραντάρ τους γαλλική φρεγάτα είναι αναληθής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως η ΕΕ είναι «δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου». Την επόμενη εβδομάδα, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψή του την Άγκυρα. «Το ταξίδι και οι διαβουλεύσεις εκφράζουν τη σημασία που δίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνεπώς εφόσον έχουμε προβλήματα θα τα συζητήσουμε με τον εταίρο μας προφανώς», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το Συμβούλιο Κορυφής στις 18 Ιουλίου αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την Αθήνα να θέσει τα ζητήματα που αφορούν στα κυριαρχικά δικαιώματα και στην εθνική της ασφάλεια. «Νομίζω ότι, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, από τη δραστηριοποίηση της ΕΕ υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πάει άλλο με τις προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η δήλωση ήρθε αφότου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως το πολεμικό πλοίο C-128, που μετέφερε χερσαίες δυνάμεις στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου 1974, παραδόθηκε ως δώρο στο κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται να τοποθετηθεί ως «πλοίο-μουσείο» στην περιοχή Πέντε Μίλι, στον Καραβά, όπου έγινε η απόβαση των Τούρκων εισβολέων.

protothema.gr


Spread the love